Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pannlampan förlänger säsongen

När vintersäsongen är i antågande flyttar många in sin löpning till löpbandet. Men så behöver det inte vara. Med en bra lampa kan du springa i skogen – året om. Vi har hårdtestat åtta modeller.

En pannlampa kan kosta allt ifrån några tior till några tusenlappar. En rad olika faktorer skiljer sig åt mellan olika lampor, den kanske mest avgörande är ljusstyrkan.

De enklaste modellerna som lyser svagt och med kort räckvidd gör mest nytta för att varna trafikanter eller andra löpare. De starkare lamporna har ofta betydligt längre sken och kan lysa upp stora områden, vilket gör att du kan ta en avstickare rätt in i skogen utan att du behöver oroa dig över sikten.

En kraftig lampa kräver också ett kraftigt batteri, vilket gör hela anordningen klumpigare. Anpassa därför ditt val av lampa efter dina behov. Vill du kunna springa i obanad terräng, eller vill du bara ha lite extra belysning där gatlamporna inte räcker till?

Det är givetvis viktigt att lampan sitter bekvämt, särskilt för dig som springer i ett par timmar. Lampan ska inte heller röra sig för mycket, ju mer stilla ljuset är desto bättre blir upplevelsen. Dels handlar det om vilka justeringsmöjligheter pannbandet har, ett slags stödband som går rakt över hjässan gör att lampan sitter bättre. Även placeringen av batteri spelar roll.

I det här testet finns tre olika batterilösningar. Den första lösningen, som återfinns hos lamporna från Biltema, Kayoba, Asaklitt, Black Diamond och LED Lenser, är att de drivs med batterier som sitter i direkt anslutning till lampan. Den andra lösningen, som lampan från Petzl använder sig av, är att batteriet sitter vid nacken. Lamporna från Silva och Magicshine har en kabel som går från pannbandet till ett batteri som sedan kan placeras i fickan eller runt midjan. Ett batteri som är placerat nära kroppen är bättre skyddat mot kyla.

Även typen av batteri skiljer lamporna åt. Lamporna som har batteri i direkt anslutning till lampan drivs med AAA-batterier, vilket ger ett svagare ljus än lamporna från Petzl, Silva och Magicshine, som alla har ett externt, uppladdningsbart batteri.

I testet utmärker sig Silvas Trail Speed Elite och XXL: s Magicshine MJ880 genom att vara riktigt bra lampor som klarar av mörkerlöpning i skogen. De lyser starkt och sitter bra på huvudet. Båda lamporna kommer med extra tillbehör som gör att de även kan fästas på cykelhjälmar och styren. Det som gör att XXL: s lampa blir bäst i test är att den är 700 kronor billigare än konkurrenten.

I andra änden av testresultatet återfinns lamporna från Kayoba och Biltema. Båda har en dålig konstruktion, där batterierna lätt tappar kontakten med lampan, vilket gör att den genast slutar fungera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.