Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Overall - test

Testet visade på ftalater och bly i flera overaller. Värst var Ellos overall som innehöll höga halter av ett hormonstörande ämne i dragkläppen. Tillverkaren har nu klippt bort kläpparna från alla sina overaller.

Den kemiska analysen visade att Ellos overall E-protection innehöll 16 procent av den hormonstörande ftalaten DEHP i en plastdetalj på dragkläppen. Plastbiten ska göra det lättare att dra upp och ned overallens dragkedja. När Ellos fick ta del av resultatet stoppade man tillfälligt all försäljning av overallen till dess att plastdetaljen var bortklippt. Alla kunder som köpt overallen dessförinnan ska ha kontaktats.

Laboratoriet hittade även den giftiga tungmetallen bly i fyra av overallerna. I overallerna från Åhléns, Lindex och Tenson satt blyet i tryckknapparna och hos Team Sportia i en nit i dragkläppen.

Blyhalterna var 2 100 milligram per kilo hos Tenson Buster, 1 600 hos Lindex Fix, 430 hos Åhléns Avalon samt 550 milligram per kilo hos overallen från Team Sportia.

I dag finns ingen lag som begränsar bly i produkter som små barn kan stoppa i munnen. Men Kemikalieinspektionen har lagt ett förslag om en begränsning i hela EU.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.