Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Overall - test

Årets vinteroveraller håller god kvalitet över lag, men två av de testade modellerna håller inte tätt där det är som viktigast – i baken.

Att vara blöt och kall i rumpan är en riktig humörsänkare i sandlådan. Alla barnoveraller i GP:s och Testfaktas test är märkta vattentäta och därför baseras 50 procent av slutbetyget på hur väl de står emot väta.

Testets förlorare från Åhléns och Tenson är vattentäta – utom just i baken.

– Tillverkarna har använt ett annat material i baken än i resten av overallen. Troligtvis har det tyget en mer ojämn beläggning av det membran som ska stå emot vatten. Finns det små håligheter i tyget där vattnet kan tränga igenom, då gör det det, säger Ann Stare på laboratoriet Swerea IVF som utfört overallstestet.

En overall måste också klara slitage. Ju mindre snö desto mer slits tyget på knä och rumpa vid barnens lek och klätterstrapatser. Coops overall fick sämst resultat och klarade inte ens 500 varv när provbitar från overallen nöttes mot slippapper. Didriksons overall var överlägset starkast och klarade över 7 000 varv innan det gick hål på tyget.

– Det finns ingen exakt gräns för godkänt. Men över 1 000 varv borde de åtminstone tåla, menar Ann Stare. Annars finns det risk att tyget blir alltför tunnslitet och att beläggningen som skyddar mot vatten inte heller håller.

När det gäller rivstyrka – hur väl overallerna klarar sig om barnet fastnar i något – rankades overallerna helt annorlunda: Coop var klart starkast medan Stadium, Åhléns och Helly Hansen var betydligt svagare.

Alla overallerna har 40 graders angiven tvättemperatur utom Tenson som har 30 grader.

Fakta om testet:  Swerea IVF i Mölndal har på Testfaktas uppdrag testat 14 vinteroveraller för barn. Följande saker har testats: vattentäthet, slitagetålighet, andningsförmåga, rivstyrka och mjukhet/följsamhet. Laboratoriet säkte också efter tungmetaller och ftalater i overallernas knappar och kläppar. Betygen har viktats enligt följande: vattentäthet 50 procent, slitagetålighet 20 procent, andningsförmåga 10 procent, rivstyrka 10 procent och mjukhet/följsamhet 10 procent. Förekomst av tungmetaller har inte räknats in i betyget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.