Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Overall för barn - test

2011. Den dyraste overallen var bäst – men frågan är om kvaliteten är värt priset.

När Testfakta testade 14 vinteroveraller för barn blev skillnaden störst på prislappen.

Snart är vintern här igen, med snö, slask, kyla – och förhoppningsvis inte så blöta ytterkläder. Att hålla sig varm och torr är förutsättningen för att kunna leka ute, och i vårt klimat klarar ingen unge den mörka årstiden utan en bra overall.

Men som förälder är det inte så lätt att veta vad man ska välja när det blir dags för overallinköp. För förutom att klara både kyla, väta och tuffa tag i sandlådor och klätterställningar, så ska ju overallen helst inte heller gräva alltför djupa hål i föräldrarnas plånbok.

Testfakta har låtit laboratoriet Swerea IVF testa 14 vinteroveraller för barn i olika priskategorier. Den dyraste overallen i testet, av märket Reima för 1 795 kronor, blev testvinnare. Men tittar man på testet som helhet så finns det ingen koppling mellan overallernas pris och kvalitet.

Den näst dyraste overallen, Ticket to Heaven för 1 500 kronor, var sämst.

Prisskillnaden mellan testets allra dyraste och allra billigaste overall är 1 300 kronor, men deras slutbetyg skiljer sig bara med en halv poäng.

– Att pris och kvalitet inte alltid går hand i hand har vi sett många gånger, säger Ann Stare som ansvarat för testet på Swerea IVF.

Enligt henne är det svårt för konsumenter att avgöra kvaliteten bara genom att se och känna på overallerna.

– Det är jättesvårt att veta i förväg hur de kommer bete sig när man börja använda och tvätta dem.

För att ta reda på hur bra overallerna kommer klara vinterns påfrestningar har laboratoriet testat flera olika egenskaper hos plaggen (se faktaruta). Man har mätt vattentätheten, slitagetåligheten, och rivstyrkan. Man har också kontrollerat hur mycket plaggen andas, och även uppskattat deras mjukhet.

Bland annat gnuggades plaggen med sandpapper för att simulera slitaget som overaller normalt utsätts för.

– Barnen kryper runt i sandlådan, eller kanar ner för backar där det kanske inte är så mycket snö. De rör sig ju på ett helt annat sätt än vi vuxna, och det är sådana påfrestningar som vi försökt efterlikna, säger Ann Stare.

Den overall som verkligen utmärkte sig här var testvinnaren Reima. Mot den kunde sandpapperet snurra i 10 500 varv innan tyget gick sönder.

- De som klarar 10 000, men även 7 000 eller 4 000 är väldigt hållbara, säger Ann Stare.

– Överlag fick de flesta overallerna höga och bra resultat här, många har förbättrat sig jämfört med det test vi gjorde förra året.

Den höga slitagetåligheten i Reimas overall gjorde att den blev bäst i test, trots att den inte fick maxbetyg för vattentäthet.

Sämst slitagetålighet hade overallen Celavi fån Brands4kids som bara klarade 500 varv.

När vattentätheten testades utsattes plaggen för tryck från en vattenpelare som blev högre och högre, upp till tio meter. Gränsen för vattentätt går vid cirka 1,5 meters vattenpelare.

Bäst vattentäthet hade overallerna från Polarn & Pyret, Kapp Ahl, Abeko, och Celavi från Brands4Kids, som alla klarade mer än tio meters vattenpelare. Sämst vattentäthet hade Lindex och Ticket to Heaven där tyget på en del ställen läckte vatten redan vid 0,5 respektive 0,6 meter.

– Det är anmärkningsvärt lågt, säger Ann Stare på testlabbet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.