Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Overall - barn 08

Vattentäta vinteroveraller håller vad de lovar. Men två av de vattenavvisande modellerna klarar inte regn, visar ett laboratorietest av tio modeller.

- Man skulle förmodligen bli blöt om man använde dem i regn, säger Helena Hjärtnäs, testledare på Swerea IVF.

Många småbarnsföräldrar våndas nog över att det snart är overalldags för barnen och att den gamla är för liten. Det behöver inte bli en dyr affär, men det kan bli det.

Ute i butikerna varierar priset från cirka 400 kronor för en billig modell till det fyrdubbla för en märkesvariant.
Om den är värd pengarna vet man inte heller förrän den första slaskiga snön täcker marken. Då vill man att barnen verkligen håller sig torra fastän de tumlar runt i snögeggan.

Vattentäta och vattenavvisande
Testfakta har låtit laboratorietesta tio vinteroveraller för barn. Två typer av overaller sattes på prov. Först testades overaller där tillverkaren uppger att plagget är vattentätt. I den andra gruppen finns overaller, där man från företagets sida i stället säger att overallen är vattenavvisande.

- Testmetoden för de två olika typerna är helt olika. Vattentäta plagg ska vara absolut täta medan vattenavvisande overaller inte är tänkta för att klara en längre tid i ett kraftigt regn, förklarar Helena Hjärtnäs.
Gruppen med vattentäta overaller utsattes för ett tryck med vatten som motsvarar tio meters vattenpelare.

- Man brukar i allmänhet säga att ett plagg som ska kallas vattentätt ska klara ett tryck som motsvarar cirka 1,5 till 2 meters vattenpelare. Här klarade alla de vattentäta modellerna tio meters vattenpelare.

Tränger igenom och sugs upp
Testet av de vattenavvisande overallerna genomfördes med en metod, där plaggen utsattes för ett lättare regn i tio minuter. Därefter mättes hur mycket vatten som trängt igenom tyget och hur mycket som sugits upp av materialet.

En av tre i gruppen klarade sig utan att något vatten trängt igenom. Ellos och KappAhls overaller släppte dock igenom så pass mycket vatten att den som går ut i ett lättare regn snart blir blöt.

- KappAhls overall har två olika material där en del är belagd så att inget vatten tränger igenom. Den obelagda delen är dock så stor att man förmodligen skulle bli blöt ändå, säger Helena Hjärtnäs.

Förutom vattentätheten så testades overallernas vindtäthet, rivstyrka och slitstyrka.

Vindtäthet och rivstyrka
Alla testdeltagare klarade sig bra när det gäller förmågan att stå emot vind. Betyget på den delen blev fem för alla modeller utom den från KappAhl som släppte igenom lite mer luft. Men i nästa moment så var det i stället bara KappAhl som fick högsta betyg. Då gällde det rivstyrka. Provbitar togs från ben- och bakpartierna på overallerna. Därefter testades rivstyrkan i två olika riktningar.

Vid tidigare tester har det funnits enstaka overallmodeller som inte klarat en acceptabel nivå när det gäller rivstyrkan. I år klarar samtliga overaller sig bra eller mycket bra.

Det fjärde delmomentet i testet är slitstyrkan som i princip går ut på att sandpapper nöts mot tyget. Även här är betygen ganska jämnt fördelade. De flesta tillverkare fick tvåor eller treor och ingen utmärkte sig.

Sammantaget kan man konstatera att prisskillnaden mellan dem som är vattentäta och de vattenavvisande inte behöver vara så stor. Men om man ändå väljer en vattenavvisande bör man kontrollera hur mycket vatten den släpper igenom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.