Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bild: Mostphotos och TT
Bild: Bild: Mostphotos och TT

Oönskade kemikalier hittades i pesto

Alla utom en burk med pesto innehåller oönskade kemikalier. Det visar ett test av konsumenttidningen Råd & Rön. Och bara två har olivolja som huvudsaklig ingrediens.

Pesto är en italiensk basilikaröra som när du gör den hemma består av fem basingredienser. som på bilden ovan. Basilika, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivolja mortlas eller mixas ihop och kryddas eventuellt med lite salt och peppar.

I den köpta peston finns helt andra saker i innehållet. Det visar en undersökning som gjorts av Råd & Rön.

I testet ingick 15 sorter av vanliga pestosorter på marknaden. Testet visade att alla utom en innehöll oönskade kemikalier i form av mjukgörare för plast, bland annat ftalater. Av resultatet kan inte avläsas hur dessa har hamnat i livsmedlet, men ämnet kan vandra från exempelvis ett lock till produkten. Alternativt har peston fått det i sig från produktionen; detta kan ha skett från plastslangar om dessa innehåller mjukgörare.

I de flesta fallen är halterna av ftalater låga eller måttliga i de testade produkterna. Däremot innehåller fem av produkterna, såväl traditionellt producerade som ekologiska, över gränsvärdet för mjukgöraren ATBC, acetyltributylcitrat.

Itigo som står bakom en av dessa, peston från Glenn Strömberg Collection, försäkrar Råd & Rön att produkten ska dras tillbaka från marknaden.

Planerar inga åtgärder

Axfood som säljer två av de fem, Garant Ekologisk pesto alla Genovese och Monte Castello alla Genovese, ska själva gå vidare med fler analyser av sina pestosorter, uppger Råd & Rön.

Den fjärde som innehöll mjukgöraren ATBC var Änglamark Ekologisk pesto. Coop planerar att analysera sin produkt för att se hur spritt problemet är, enligt tidningen.

Den femte är De Cecco pesto alla Genovese och där har företaget redan gjort analyser och inte hittat för höga halter av ATBC. Inga åtgärder har planerats, står det i artikeln.

Fem av femton burkar innehåller alltså en olaglig halt av ämnet eftersom den ligger över gränsvärdet. Det betyder inte att de automatiskt tas bort från livsmedelsbutikerna. Beroende på hur farlig en produkt anses vara ställer ansvariga myndigheter krav på åtgärder. Detta kan ibland bli att fler livsmedel inte får köpas in och levereras till försäljning.

Ftalater på väg att fasas ut

Ftalater håller på att fasas ut från förpackningar eftersom de misstänks kunna påverka vår hälsa negativt. På väg in är i stället ATBC, som än så länge inte är lika utrett ur hälsosynpunkt. Tillverkaren, Di Luca & Di Luca, som står bakom varumärket Zeta har bestämt sig för att byta till en annan typ av lock för att undvika mjukgörare.

I åtta sorter hittades också en annan, hormonstörande, ftalat. DEHP heter den och är från och med 2020 helt förbjuden att använda inom EU på de flesta användningsområdena.

I artikeln påpekas att det inte är farligt att äta peston med tanke den lilla mängd man får i sig varje gång, men att den totala exponeringen kan bli stor eftersom mjukgörare finns också i andra livsmedel och produkter som man kommer i kontakt med.

Bäst i test och utan mjukgörare blev Urtekrams Ekologisk Basil pesto. De två som bara hade olivolja som enda olja kom från Kung Markatta och De Cecco.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.