Nya EU-krav om passivhus

ANNONS
|

Hans Eek är landets ledande expert inom området passivhus.

- Det är ett ovanligt dåligt ord för vad det handlar om. Men det internationellt etablerat, och inte så mycket att göra åt säger han lite uppgivet.

Eek berättar om när han var pionjär och 1974 som nyutexaminerad arkitekt fick drömuppdraget att skapa ett solhus åt en miljömedveten pensionerad kvinna i Lidköping. Det gick åt skogen. Varken stenmagasinet, de åtta mekaniska spjällen eller den luftburna värmen fungerade som det var tänkt.

Efter många ombyggnader fungerade huset tillfredsställande och Eek tog med sig erfarenheten till kommande projekt. Idag är han expert hos Passivhuscentrum i Alingsås och har följt utvecklingen noga både nationellt och internationellt.

ANNONS

- Sverige ligger långt efter länder som Tyskland och Schweiz där det finns tiotusentals hus som klarar att hålla rätt temperatur utan värmeelement eller golvvärme, säger Hans Eek och visar på sin dator en bild som förkunnar "Sex värmeljus räcker för vardagsrummet."

Han är klart besviken över den svenska byggindustrin:

- Den är så konservativ och har aldrig nått längre än byggnormens krav. Ett passivhus måste vara dubbelt så tätt som vad normen anger, säger Eek som även efterlyser mer nytänkande från småhusfabrikanterna:

- Branschen är motståndare till passivhus, och det beror dels på att man inte kan tillräckligt när det gäller energifrågor, dels på att produktion av passivhus kräver att maskinerna i fabrikerna byggs om något, säger Eek som även ger en känga åt fönstertillverkarna som inte har satsat tillräckligt på forskning och utveckling. Istället är det tillverkare i Norge, Tyskland och Lettland som tagit ledningen.

Enligt Eek krävs det utbildning och nya insikter av morgondagens byggnadsarbetare.

- Det hjälper inte om snickaren lyckas få väggarna väldigt täta, om elektriker och rörläggare med sina ledningar skapar läckage. Det gäller att få dem att arbeta som ett lag, säger Hans Eek som menar att gamla lösningar med hjälp av sjutumsspik måste bytas mot skruv och lim.

ANNONS

Han tar ett exempel från byggandet av en förskola i Alingsås. Alla byggnadsarbetarna fick en föreläsning om hur viktigt det var med tätheten, och när sedan det gjordes mätningar var resultatet enastående bra.

- Byggnadsarbetarna var väldigt stolta över vad de åstadkommit och fick fira med smörgåstårta, berättar Hans Eek.

Det finns ett direktiv att EU-länderna ska ta fram nya energikrav på hus. Utgångspunkten är passivhus som minimerar behovet av köpt energi och maximerar intaget av gratisenergi. Dessutom finns krav på att husen ska försörjas med förnybar energi framställd på nära håll. Dess krav kommer att gälla från 2019 för offentliga byggnader, 2020 för alla nybyggnader och 2021 för ombyggnader. Österrike lever redan nu upp till dessa krav och Tyskland och Storbritannien planerar att genomföra dem 2015.

Nollenergihus är passivhus som med hjälp av solceller etcetera producerar lika mycket energi som de använder. Plusenergihus kan i grunden vara ett passivhus som producerar mer energi än de använder.

I Sverige bor cirka fyra miljoner människor i småhus, merparten av dessa är uppförda på 60- och 70-talet

Källor: Passivhuscentrum och Wikipedia

ANNONS