Granskningen visar att burägg finns dolda i färdiga livsmedel som majonnäs och pasta.
Granskningen visar att burägg finns dolda i färdiga livsmedel som majonnäs och pasta. Bild: Hommedal

Ny granskning: Burägg döljs i färdiga matvaror

Dolda burägg finns i färdigmat som man äter till vardags. Det visar en granskning av äggråvaran i vanliga färdiga livsmedel som Sveriges Konsumenter gjort.

ANNONS
|

Med konsumentmakt har burägg redan tagits bort från hyllorna hos flertalet svenska stora livsmedelskedjor. Konsumenterna vill gärna att produktionen ska vara inhemsk, ekologisk eller att äggen ska komma från frigående höns.

– Det är häpnadsväckande att livsmedelskedjorna inte är lika noga när äggen inte syns. Det ger dubbla budskap. De vet var äggen kommer ifrån men har valt att inte informera, säger Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter.

Även om ingredienserna ska anges i en sammansatt produkt kräver livsmedelslagstiftningen inte att produktionsmetod ska anges. Däremot får informationen inte vilseleda konsumenterna. Framför allt inte med avseende på identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet, hållbarhet, ursprung eller produktionsmetod.

ANNONS

– Konsumenterna vill kunna göra medvetna val och det ska vara lätt att göra rätt. Vi vill ha ursprungsmärkning och vilka produktionsmetoder som använts både på sammansatta produkter och restaurangmat.

Få har information

Granskningen visade att burägg fanns i fem av de undersökta produkterna: varumärket Coops färska pasta, majonnäs och kylda pannkakor, samt Eldorados kylda pannkakor och majonnäs.

Endast tre av de tjugo produkter som ingick i undersökningen – utöver de ekologiska – redovisar hur äggen har producerats på förpackningen. De som gör det är: Findus äkta majonnäs, Kavli äkta majonnäs och Garants färska pasta som uppger att produkten innehåller ägg från frigående höns. Däremot framgår det inte om det rör sig om frigående inomhus eller utomhus.

Två företag kunde bekräfta att burägg inte förekommer i några av deras egna produkter; Kungsörnen och Paolos. Dessutom innehåller de ekologiska produkterna alltid ekologiska ägg.

Sverige har den femte största äggkonsumtionen i Europa. En svensk äter i snitt 222 ägg per år. Snart går vi in i en topp: under påsken fördubblas äggkonsumtionen. Under den helgen beräknas hela 64 miljoner ägg gå åt i Sverige.

LÄS MER: Granskningen

LÄS MER: Stort smaktest av ägg

ANNONS