Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vilka löften gjorde egentligen madrassförsäljaren? Den som klagar har bevisbördan. (Madrasserna på bilden är inte de som nämns i artikeln.) Bild: Mostphotos

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nekas returnera madrass som var "omöjlig" att sova på

Mannen från Ale var minst sagt missnöjd med madrasserna från Göteborgs Madrass & Båtdynor. Men säljaren tvår sina händer – och får rätt av Allmänna reklamationsnämnden.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, beslutade nyligen i ett ärende rörande en man från Ale som köpt två madrasser till sig och sin fru. Madrasserna var gjorda av tagel och bomull och kostade nästan 3 000 kronor styck.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt anmälaren bedyrade säljaren på Göteborgs Madrass & Båtdynor att madrasserna inte var allergiframkallande. Men när paret börjat använda dem fick frun allergiska utslag, enligt underlaget till ARN. Dessutom ska de ha släppt igenom små tagelpartiklar och på det stora hela varit "omöjliga att sova på".

LÄS MER: Så vässar du argumenten för att vinna mot företagen

"Helt normalt"

Drygt en och en halv månad efter köpet klagade den mannen till företaget och begärde pengarna tillbaka.

Göteborgs Madrass & Båtdynor å sin sida menar att kunden förmodligen helt enkelt har valt fel madrasser. De nekar till att ha sagt eller skrivit att tagelmadrasserna var allergigodkända. Madrasserna har inte heller någon sådan märkning, påpekar företaget. När det gäller stråna som stack ut skriver Göteborgs Madrass & Båtdynor i sitt svar till ARN att det är "helt normalt då detta är en sådan typ av bäddmadrass".

ARN ger också Göteborgs Madrass & Båtdynor rätt. Enligt konsumentköplagen är det nämligen den som påstår att något är fel som har bevisbördan, och nämnden anser inte att anmälaren kunnat bevisa att madrasserna "avviker från vad som avtalats, utlovats eller från vad han med fog har kunnat förutsätta".

LÄS MER: Svarta listan: företagen i Västsverige du ska se upp med

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.