Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konsumentverket varnar för en farlig paraplysulky. Bild: Mostphotos/Pressbild, Konsumentverket

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Myndighet varnar för farlig barnvagn

Sluta använda paraplysulkyn, uppmanar Konsumentverket. Modellen kan amputera barnets fingrar när den fälls upp eller viks ihop.

– Det är relativt vanligt att vi går ut med återkallelser, men en barnsulky som amputerar barnets fingrar är uppseendeväckande, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varningen gäller Maclaren paraplysulky tillverkad före november 2009. Konsumentverket uppmanar konsumenter som har en sådan vagn att genast sluta använda dem.

Att de fortfarande finns i bruk antas bero på att vagnarna har lång hållbarhet. Dels behåller man dem och använder dem som resevagnar, dels säljs de vidare på begagnatmarknaden.

Därför nöjer sig Konsumentverket inte med en varning, utan uppmanar e-handelsplattformar samt andra aktörer att inte annonsera dem.

– Jag känner inte till att vi tagit till den åtgärden tidigare, säger Hans Lundin.

Amputationer har skett vid flera tillfällen, bland annat i USA. Det är hopfällningsleden i chassit på modellen Maclaren paraplysulky som kan amputera barns fingrar i samband med upp- och hopfällning.

Barnvagnstillverkaren Maclaren återkallade redan 2009 alla sina modeller av paraplysulky. Då kunde konsumenterna skicka efter ett lagnings-kit som dolde den farliga leden.

Har du en äldre Maclaren paraplysulky? Kontrollera hur leden ser ut. Om den är tillverkad före 2009 ska den ha ett lagningskit som täcker leden där vagnen fälls upp eller viks ihop. Senare modeller av sulkyn har ändrats och har inte längre den farliga leden.

Det företag som tillhandahöll vagnarna i Sverige har upphört.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.