Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mp3-högtalare - test

2010. Varför ta med en hel musikanläggning på resan när det räcker med ett par portabla högtalare till mp3-spelaren eller musikmobilen.

På våren och sommaren umgås vi gärna med våra vänner utomhus eller på resan. Men hur kul är det när hälften sitter med hörlurar försjunkna i sin egen musik? Ibland vill man ju både kunna småprata och dela med sig av sin musik. En enkel lösning är att stoppa ett par portabla högtalare i väskan innan man ger sig av. De låter betydligt bättre än mobilens inbyggda högtalare, tar nästan ingen plats och behöver faktiskt inte kosta speciellt mycket.

Tidskriften Bild & Ljud Hemma har i sitt senaste nummer testat portabla högtalare. De har plockat ut åtta högtalare av kända märken som är lätta att ta med sig och som kan drivas utan elkontakt.

För att möta alla behov och budgetar har de delat in högtalarna i två grupper. Dels små enkla högtalare som kopplas in i hörlursuttaget och kostar några hundralappar, dels mer avancerade apparater med Ipod-anslutning eller bluetooth som kostar över en tusenlapp.

Bild & Ljud Hemmas medarbetare har varit extra förlåtande då detta är billiga produkter där man inte kan ha speciellt stora krav på ljudet. Däremot har användning och byggkvalitet fått större vikt då detta är apparater som utsätts för påfrestningar.

JBL On Stage IIIp

På hotellrummet är On Stage en höjdare med sitt smidiga format och praktiska hantering. Fjärrkontrollen gör det lätt att inte bara justera ljudet utan även välja musik. Åtminstone så länge man har en Ipod, även om det går att ansluta andra musikkällor. Enda svagheten är avsaknad av laddbart batteri. Den stora styrkan är ljudkvaliteten som tveklöst är bäst i testet. Man får ett förvånansvärt fylligt ljud med bra bas för en apparat i denna storlek.

Philips SBA3000

Philips lilla avlånga högtalare har fint åtkomliga knappar samt känns robust och praktisk för resan. Tack vare ett generöst batterifack så står den stabilt och kan spela i flera dagar innan orken tryter. Volymen går att skruva upp en hel del utan missljud. Men basen är klen och testarna är lite besvikna på att ljudet låter så återhållet. Den låter alltså inte bäst bland de billigare högtalarna men sammantaget blir det ändå det bästa valet.

Altec Lansing iML237 Orbit USB

Orbit USB låter lika bra eller till och med något bättre än förra årets bästa köp, den vanliga Orbit. Det är en smidig liten högtalare utan fördyrande finesser eller komplicerade lösningar så att alla pengarna går till ljudkvaliteten. Men trots att Orbit USB alltså är en fantastisk högtalare att stoppa ner i datorväskan på resan så kan vi inte rekommendera den. Att man inte alls kan koppla den till mp3-spelaren är så dumt att vi hellre rekommenderar den gamla modellen.

Logitech Rechargeable Speaker S315i

Om man bara går efter form och funktion så är detta så nära den perfekta resehögtalaren man kan komma. Den är lätt att fälla ihop till ett platt format och lika lätt att ställa upp på ett stadigt sätt. Alla känsliga delar skyddas och dessutom har den laddbart batteri. Men tyvärr faller den på den avgörande punkten vilket är ljudkvaliteten. Där allt annat är elegant och spännande är ljudet snarare mediokert och tråkigt.

Yamaha NX-B02

Det är skönt att slippa trassla med sladdar och så länge musikspelaren har bluetooth kan högtalaren stå flera meter bort. Däremot är den ganska stor och känns inte speciellt slagtålig vilket gör att testarna vill kalla den för portabel snarare än resehögtalare. Den låter helt okej men med tanke på priset är de inte imponerade. En enklare konstruktion utan försök till stereoljud hade förmodligen gett bättre ljud per krona.

Nokia MD-9

Vill man bara ha något så litet och billigt som möjligt så är Nokias högtalare kanske precis det man är ute efter. Den känns lika billig som den är och man får inga finesser alls. Vad man däremot får är en väldigt lång batteritid från bara två små standardbatterier. Man får vara beredd på att man inte får någon bättre ljudkvalitet än från mobiltelefonens egna högtalare, det låter bara högre. Med tanke på priset får man kanske vara glad att det låter alls.

Samsung SP100

Tyvärr har Samsung pressat priset lite väl mycket på den här högtalaren. Den känns visserligen ganska stadig men man har snålat på det viktigaste, nämligen ljudkvaliteten. Hade man lagt till en hundralapp och satt in ett bra högtalarelement istället för två dåliga så hade testarna varit betydligt mer nöjda. Nu får man nämligen precis det man fruktat, en liten batteridriven högtalare som visserligen spelar högre än mobiltelefonen men som inte låter bättre.

Sony Ericsson MPS-100

Högtalarna är väldigt praktiska då man snabbt packar upp dem från ett tåligt reseformat till en hotellrumsstereo. Men vill man spela från något annat än en Sony Ericsson-mobiltelefon så blir man irriterad eftersom en sådan alltid krävs som strömkälla. Förutom att man faktiskt får ett bra stereoljud så är ljudkvaliteten inget vidare. Det hade vi kanske kunnat förlåta om man bara hade kunnat stoppa in batterier och använda andra musikspelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.