Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mediespelare - test

2011Dlinks Boxee Box är kungen på nätvideo, medan Philips apparat betraktas som ett ouppkopplat stolpskott. Det blev resultatet när Bild&Ljud testade sex stycken mediaspelare

Man måste inte köpa en ny TV för att få smart-TV. Ett billigare alternativ är att köpa till en mediespelare som medger video och foton, uppspelning av musik och surfning från nätet.

Istället för att kasta ut sin relativt nya TV-apparat bara för att få tillgång till dessa smarta funktioner kan man faktiskt välja att komplettera den. Mediespelarna som förr var något endast för nördarna har helt enkelt blivit så pass bra och lättanvända att de nu blivit intressanta även för normalt prylintresserade svenssons.

Mediespelaren kopplas till hemmets nätverk samt till hemmabion eller direkt till TV-apparaten.

Sedan gäller det bara att dela ut mapparna med filmer, bilder och musik i nätverket så att mediespelaren kan hitta dem. Antingen från datorn, som måste vara påslagen, eller på en nätverksdisk som man kan gömma undan.

Har apparaten en hårddisk kan man lägga allt där istället vilket kan rekommenderas för högupplösta filmer som annars lätt kan börja hacka under uppspelningen. Speciellt om nätverket är långsamt eller om det används till annat samtidigt.

Att spela musik på festen, visa semesterbilder för släkten, njuta av en spännande film eller kolla

vädret, har aldrig varit enklare. Det är bara att luta sig tillbaka och greppa fjärrkontrollen.

1. Dlink Boxee Box DSM380

Boxee Box är mycket bra på att spela upp dina filmer, din musik och visa dina bilder och de presenteras på ett aptitligt sätt. Men det som sticker ut är att den hämtar in och paketerar om media från nätet och gör den lätt att konsumera från TV-soffan med den smarta fjärrkontrollen. Det finns nu dessutom ett bra utbud av hyrfilmer och playkanaler från skandinaviska källor. Sedan vi testade den första gången har alla våra klagomål rättats till och vi kan därför helhjärtat rekommendera den.

2. LG ST600 Smart TV Upgrader

Mediespelare är nytt för LG men man har gjort ett bra jobb med att förklara för folk vad det är genom att kalla det för en uppgradering till smart-TV. Och upplevelsen är inte dum alls, fullt jämförbar med de senaste uppkopplade TV-modellerna. Man får ett bra utbud av hyrfilmer på nätet och enstaka TV-kanaler samt ett urval av nättjänster och appar man kan ladda ner. Medieuppspelning i det egna nätverket fungerar bra. Med tanke på den blygsamma prislappen är detta ett utmärkt köp.

3. A.C. Ryan PlayOn!HD2

Den uppgraderade modellen är så klart bättre än förra årets vinnare av Bästa köp. Den klarar fler medietyper, har snyggare menyer och snabbare anslutningar. Men det är en stor låda med ett märkbart fläktljud. Som mediespelare är den utmärkt och klarar flest medietyper av alla spelare. Däremot är utbudet av nättjänster bara godkänt jämfört med flera av konkurrenterna. Då många av konkurrenterna nu dessutom ligger bättre till i pris så kan vi nu bara rekommendera den för fantasterna.

4. Asus O!Play Gallery

Har man ovanliga minneskort eller vill visa innehållet från sin iPod på skärmen så är det bara O!Play som löser uppgiften. Den är dessutom riktigt bra på att spela upp alla typer av filmer, musik och bilder. Menyerna är begripliga och fjärrkontrollen har ett smart snurrhjul för att bläddra snabbt på skärmen. Däremot får man bara ett minimum av nättjänster vilket känns snålt jämfört med konkurrenterna. Är det viktigt finns det betydligt bättre val till liknande pris.

5. Iomega Screenplay DX

Ska man bara ha en mediespelare med hårddisk så är Screenplay inget dumt val. Den är förhållandevis nätt och har en fjärrkontroll med tangentbord. Det gör det lättare att söka bland mediefilerna och att knappa in adresser i webbläsaren. Däremot är det ytterst skralt med nättjänster jämfört med konkurrenterna. Klarar man sig utan sådana så gör den dock ett bra jobb med att spela upp filmer och musik samt visa bilder. Priset är bra, men Screenplay DX känns inte speciellt spännande.

6. Philips HMP3000

Philips mediespelare är en liten nätt apparat till ett bra pris och kan därför förefalla lockande. På pappret ser den bra ut och den spelar faktiskt riktigt många format. Men den har otroligt nog inget nätverksstöd alls. Alltså kommer man inte ut på nätet och kan inte spela upp något från datorn hemma. Man måste springa fram och tillbaka med portabla diskar. I en tid när varenda elektronisk apparat är nätuppkopplad känns det så stenålders att den inte kan rekommenderas trots lågt pris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.