Mediespelare 10

ANNONS
|

Att ha hyllmeter efter hyllmeter med cd-skivor, dvd-filmer, blu-ray-filmer kanske ser imponerande ut men särskilt praktiskt är det inte. När man väl ska titta på något så kan man vara övertygad om att någon lånat skivan, repat den, ställt den på fel plats eller lagt den i fel fodral. Betydligt mer praktiskt är att ha musiken, filmerna och bilderna på en hårddisk i nätverket.

För att sedan kunna njuta av dem i sin hemmabio behöver man en mediespelare som kopplas till TV-apparaten och ljudanläggningen. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man bläddra bland innehållet som visas på skärmen och sedan är passande musik, fina bilder eller en spännande film bara en knapptryckning bort.

ANNONS

Vissa föräldrar har lagt in alla barnfilmer på det här viset, då ömtåliga plastskivor och barn inte går särskilt bra ihop. Genom att även lägga in omslagsbilderna behöver barnen inte ens kunna läsa för att använda mediespelaren. Det är bara att välja bilden av Pippi så kör filmen igång.

Tidskriften Bild & Ljud Hemma har i sitt kommande nummer testat åtta mediespelare. En bra mediespelare ska vara enkel att använda, klara så många format som möjligt och spela upp även högupplöst film utan att hacka.

Mediespelare är en så pass ny produktkategori att märkena kommer och går. Testarna tittade därför på vilka spelare som säljs just nu och som diskuteras flitigast på nätet. Dessutom kompletterade de med några tidigare testvinnare som kommit i nya modeller.

Dvico Tvix HD M-6600N Plus

Den uppdaterade modellen av Bild & Ljud Hemmas förra vinnare har ett rikare innehåll och modernare standarder.

Även om Tvix liksom Popcorn Hour bara är en modernisering av en gammal modell så har tillräckligt mycket hänt för att den ska kännas som ett bra val idag. Anslutningar och standarder är nu av senaste snitt och menyerna känns fräschare. Den har fått betydligt mer innehåll men utan att ha blivit rörigare. Detta i kombination med att den spelar de flesta medietyper på utmärkt sätt gör att den återigen tar hem segern.

ANNONS

A.C.Ryan PlayOn!HD

Med ett brett formatstöd och lågt pris för en spelare med hårddisk kan man förlåta de få bristerna.

Vill man ha en billig mediespelare som det går att stoppa en hårddisk i så är PlayOn ett bra val. Den spelade glatt alla typer av filmer och musik som provades och bildkvaliteten var bra utan något märkbart hackande. Gott om utgångar och minneskortläsare blir det också tummen upp för. Internettjänsterna är inte speciellt utbyggda men det kan mycket väl förbättras i kommande mjukvara.

Mvix Xtreamer Pro

Med plats för dubbla hårddiskar och mängder av nätverksfunktioner är Xtreamer så mycket mer än en simpel mediespelare.

Vill man använda mediespelaren som hemmets centrala nav för medieinnehåll så har Xtreamer fler funktioner och plats för mer hårddiskutrymme än någon annan. Även om den spelade nästan alla testfiler så hackade uppspelningen emellanåt och bildkvaliteten var inte alltid på topp. Det är en ny modell och det märks då allting ännu inte fungerar som det ska, men den har stor potential med kommande uppdateringar.

Asus O!Play Air HDP-R3

Med några intressanta funktioner och några saknade så balanserar den här mellan perfekt och ointressant beroende på behoven.

Vill man kunna dumpa fotona från kameran direkt i apparaten så är OPlay smidig med sina kortläsare och automatiska kopiering. Men då måste man ansluta en hårddisk. Vill man kolla på webb-TV så funkar det okej men man får vara utan YouTube. Mediespelandet funkar däremot utan några större anmärkningar. Apparaten har alltså både sina för- och nackdelar men kan vara ett klipp för rätt person.

ANNONS

Mede8er MED500X

På utsidan är Mede8er misstänkt lik PlayOn men på insidan är det en helt annan femma.

De två spelarna må ha fötts på samma ställe men medan PlayOn växte upp till en fullfjädrad spelare så stannade Mede8er i växten. Dess enda fördel är navigeringsknapparna på framsidan. De är likvärdiga när det gäller att spela film men denna apparat är sämre på ljud och foto. Dessutom saknas fototjänster, väder och nyheter helt. Det finns alltså ingen som helst anledning att betala mer för denna.

Popcorn Hour A-200

Popcorn Hour är gammal i gården och lockar med fler funktioner än någon tack vare användarnas uppfinningsförmåga.

Spelaren må ha fler kluriga nätverksfunktioner och finurliga internetkällor än någon annan men för de flesta av oss är det medieuppspelningen som spelar roll. Lyckligtvis spelar den allt som testades utan problem och med bra prestanda. Det är dock mer än man kan säga om menyerna som känns irriterande långsamma och inte alltid logiska. A-200 är visserligen bättre än föregångaren men börjar ändå kännas föråldrad.

Western Digital TV Live

För den som inte har så stora behov och vill ha en billig spelare som klarar det viktigaste är TV Live ett bra val.

ANNONS

Tyvärr är tillgången på filmtjänster i Europa begränsad så TV Live kommer inte till sin rätt här. Som mediespelare är den inte heller perfekt då den inte klarar vissa ovanligare medieformat. Men vill man komma billigt undan och bara spelar standardformat så funkar den bra. Utmärkta prestanda, begripliga menyer och många anslutningsmöjligheter gör att den mycket väl kan passa för förstagångsköparen.

Dune HD Base 3.0

Ett hemmabiovänligt format och intressanta tillbehör är en sak, men priset och funktionerna matchar inte.

Med alla förväntningar på topp efter att ha spanat in utsidan så kan man inte bli annat än besviken på insidan. Detta är en mediespelare, punkt slut, och inte ens en särskilt bra sådan. Den klarade sig sämst av alla apparater på att spela upp testfilerna. Till det här priset så får man vara bra imponerad av utseendet och de rikliga anslutningarna för att tycka att det är värt pengarna.

Spelarna kopplades in till en full-HD-plattskärm och en multikanals hemmabioreceiver med HDMI-kablar. De kopplades in i nätverket med sladd för att testarna ville försäkra sig om en tillförlitlig och snabb uppkoppling. I nätverket satt en nätverksdisk med UPnP-server som innehöll en samling av filmer, musikfiler och bilder i alla upptänkliga format. Testarna provade olika kombinationer av upplösning, videoformat och ljudspår. Alla avvikelser noterades och spelarna fick sedan delbetyg. Slutbetyget är ett totalomdöme med hänsyn taget till priset. Testet är gjort av medarbetare på Bild & Ljud Hemma.

ANNONS