Matvaror under falsk flagg

Lax som inte är lax. Bär som finns på etiketten men inte i produkten. Alla matvaror är inte vad de ger sken av, visar vår granskning.

ANNONS
|

Debatten om matfusk har varit hård de senaste åren och reglerna för vad tillverkarna får påstå har skärpts. Ändå är det enkelt att hitta livsmedel som är märkta på ett sätt som är antingen vilseledande eller lätt att missuppfatta. En snabb runda i ett par butiker gav en hel kasse sådana varor – se bilden här ovan.

Det värsta exemplet var ett paket med fryst fisk som såldes på Willys under namnet ”vildlax”. Det var inte alls någon riktig lax (Salmo salar) utan en annan art med det latinska namnet Oncorhynchus gorbuscha. Enligt reglerna ska den kallas puckellax eller pinklax.

ANNONS

–Det är felmärkt. Det är nonsens. Beteckningen ska vara tydlig, det ska vara vedertaget namn, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Han hittar flera andra fel: det framgår inte tydligt att fisken är saltad, var den är fångad eller hur mycket av den färdiga produkten som är fiskkött.

På Ica handlade vi en flaska Herrljunga cider med smaken sommarbär rosé. På etiketten är det en bild med svarta vinbär och hallon – i drycken ingår inga bär utan bara aromer. Det finns inte heller någon brasklapp av typen ”med smak av” eller ”serveringsförslag”.

–Ser man bilder av bären skulle man vänta sig att de finns med. Det skulle kunna bedömas som vilseledande, säger Lena Wallin, kollega till Elvingson.

Vi köpte också en ketchup från Felix med det långa namnet BBQ ketchup caribbean sweet apricot ginger. På etiketten visas en aprikos, i receptet finns bara aromämne.

–Generellt bör produkter som bara har aromer märkas med orden ”smak av”. Det låter inte som om de har följt reglerna i det avseendet, säger Lena Wallin.

Snacksen Crispy bacon har aldrig varit i närheten av en baconskiva. Smördegen av märket Pop innehåller inget smör utan i stället palm- och solrosolja. Det är vanligt just med smördegar.

ANNONS

I många fall är den ingrediens som framhävs på förpackningen inte helt obefintlig, men mängden är blygsam. Rydbergs rödvinssås innehåller mer salt än vin.

Räksoppa, buljontärningar, mandelmjölk, kakaodessert och hamburgerost är andra exempel – se faktarutan nedan.

Är detta okej? Ja, svarar Livsmedelsverket. Halten av den råvara som ger produkten dess namn får vara hur liten som helst, så länge den finns där. Det som krävs är att andelen redovisas.

–Vi har inga regler om att tillverkaren ska följa något visst recept. Det är jätteviktigt att konsumenten gör medvetna val. Finns det en bra beteckning och en korrekt ingrediensförteckning, då kan man inte känna sig lurad, säger Lena Wallin.

Tror du inte att någon kan känna sig lurad om det står exempelvis rödvinssås med stora bokstäver på framsidan och 1,2 procent rödvin med små bokstäver på baksidan?

–Jo, en och annan kan säkert det. Men vi hoppas att de tittar på märkningen redan i butiken. Det tar längre tid i handeln de första gångerna, sedan lär man sig vilka varor man vill köpa, svarar Wallin.

Ett speciellt exempel är Santa Marias Dip tex mex-style, en guacamoleliknande produkt som bara har 1,5 procent avokado. Den hette tidigare Guacamole style dip men döptes om efter kritik. Informationen har dock inte gått fram överallt – på hyllan i Ica-butiken står det ”färdig guacamole”.

ANNONS

Vad säger då tillverkarna? Axfood, som är koncernen bakom Willys, backar när vi frågar om deras ”vildlax”.

–Den rätta benämningen på fisken är pinklax och inget annat. Där har vi gjort fel, och det beklagar vi. Vad gäller innehållsförteckningen vet vi att vissa delar behöver ändras och uppdateras för att den ska vara helt korrekt, skriver Axfoods presschef Claes Salomonsson i ett mejl.

Han uppger att nya, rättade förpackningar ska finnas i butikerna om några veckor.

Orkla foods, som står bakom Felix och deras BBQ-ketchup, ger liknande svar.

–Det stämmer att vi bara har aromer och då får vi inte avbilda frukten på förpackningen. Vi ber om ursäkt och diskuterar hur vi ska korrigera det. Syftet var att förmedla smaken, inte att vilseleda konsumenten, säger presschefen Cecilia Franck.

Herrljunga ciders vd Johan Branmark blir ”lite ställd” när vi ställer frågor om hans sommarcider.

–Vi jobbar med aromer i smaksatt cider, det gör alla i branschen. Vi visar frukterna för att vara tydliga mot konsumenterna.

Är det tydligt att ha bilder på bär som inte ingår i drycken?

–Man kan göra detta om man skriver till ... Vi får göra tydligare på etiketterna att det är smaksatt med detta, säger Branmark.

ANNONS

Några timmar senare mejlar han över en ny etikett som ska användas framöver. Texten lyder nu ”med smak av sommarbär”.

Varorna på bilden:

Myfish Alaska vildlax

Ursprung Kina, levererad av en firma i Nederländerna. Fisken är inte vanlig lax utan en art som enligt reglerna ska kallas puckellax eller pinklax. Saltad.

Pop bakery smördeg

Helt fri från smör. De största ingredienserna: Vetemjöl, fetter och oljor från palm och solros, vatten, etylalkohol.

Rydbergs rödvinssås med timjan & rosmarin

Innehåller 1,2 procent rödvin. Totalt 27 ingredienser, bland annat fem tillsatser med E-nummer samt arom, rosmarinextrakt och rödvinsextrakt.

Ica hamburgerost med smak av cheddar

En liten dos cheddarost (6 procent) blandad med annan icke specificerad ost (42 procent) samt bland annat skummjölk, färgämne och smältsalter.

Herrljunga halvtorr äppelcider sommarbär rosé

Svarta vinbär och hallon finns på etiketten men inte i drycken. Ingredienser bland annat äpplejuice, socker och aromer.

Blå band Varma koppen räksoppa

Bilden på skalade räkor är ett ”serveringsförslag”. 2 procent malda räkor, halten i den färdiga soppan blir 0,2 procent. 15 olika ingredienser.

Crispy Bacon snacks med baconsmak 175 g

25 ingredienser, ingen av dem är bacon. Bland annat fyra färgämnen, två smakförstärkare, rökarom och annan icke specificerad arom.

Alpro mandeldryck Almond original

Mer socker än mandel (3 respektive 2 procent), håller konsistensen med hjälp av fyra E-ämnen. Sägs vara ”good for the planet”, har dock ingen miljömärkning.

Knorr köttbuljong-tärningar

Mer än häften – 53 procent – är salt. Resten är bland annat palmfett, tre sorters smakförstärkare och arom. Andelen köttextrakt är 2,1 procent.

Felix BBQ ketchup caribbean sweet apricot ginger

”Sötsyrliga tomater möter het ingefära och söt aprikos”, enligt etiketten. Ingen aprikos, bara aromämne, ingefärssmak från extrakt.

Santa Maria Dip tex mex style

”Dip med guacamolesmak”, innehåller 1,5 procent avokado och 24 andra ingredienser, bland annat nio tillsatser med E-nummer samt aromer.

Ehrmann Grand dessert cacao

Kakaopudding med 1,5 procent fettreducerat kakaopulver. Största ingredienser: pastöriserad helmjölk, vassle, glukos-fruktossirap.

Fakta: Fler exempel

Nygårda smultronsoda – innehåller inga smultron men däremot koncentrat av svarta vinbär, morot och citron

Findus Govital proteinrik soppa med tomatsmak – inga tomater, bara arom. Tomaterna på paketet är ett ”serveringsförslag”.

Engholm pizzatopping – en icke angiven mängd ost blandad med stärkelse, palmolja, färgämne, arom plus en del annat.

Så läser du på paketen

Ingredienserna står i storleksordning, den största först.

Om en råvara ingår i produktens beteckning, eller normalt förknippas med den, måste tillverkaren ange mängden av råvaran. Det ska alltså stå hur mycket lingon det är i lingonsylten och hur mycket kött det är i kåldolmarna.

För andra ingredienser behöver tillverkaren inte ange några mängder.

ANNONS