Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Marmelad - test

2010. En bitig apelsinmarmelad vann överlägset. Konsumentpanelens smaklökar placerade två danskar på prispallen – och en svensk.

Fem fyrar till Den gamle fabrik i betyg och fyra till både Gunilla apelsinmarmelad från Önos respektive Klaras apelsinmarmelad som också kommer Danmark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Annars är det en annan del av världen man hamnar i när någon nämner marmelad. Det lotsar tankarna till brittisk frukost med rostat bröd, eller kanske en klassisk afternoon tea med scones en söndag med spretiga lillfingrar (även om muffins och gurkmackor regerar på det bordet).

- Jag tänker barndom och Paddington, sa Per Ölmunger.

Brittiska Robertson's golden shred hamnade däremot i skamvrån. Klart sämst bland de åtta sorterna som ingick i blindtestet.

Apelsinmarmeladernas färger skiftade i skalan från ljusgul över solgul till brandgul och något mörkare som påminde om bränt socker.

Mängden socker, det vill säga fruktsocker och tillsatt socker, varierade mellan 47 och 66 gram per 100 gram. En sort, den franska St. Dalfour, har inget tillsatt socker men placerar sig ändå i mittenregistret för sockerhalten. I stället för socker används koncentrerad fruktjuice.

Vinnaren var den minst söta varianten. Den sötaste var testets enda kravmärkta apelsinmarmelad.

Numera har marmeladerna fått nya serveringsalternativ. Burkar med företrädesvis fikon dyker upp på ostbrickan för att förstärka och förädla smakerna på både marmeladen och osten.

- Marmelad har blivit en lyxvara. Små burkar för 50 spänn med bär som man aldrig hört talas om, konstaterade Isak Skogstad.

Favoriter fanns däremot representerade på andra sidan testbordet:

- Åh, blåbärs- och lakritsmarmelad. Jag kan äta den med sked, eller med en riktigt god camembert, sa Per Ölmunger.

Även apelsinmarmelad kunde panelen tänka sig både där och på andra ställen än te- eller frukostbordet. Till kesomackan på mörkt bröd, som sött inslag på en i övrigt modest sötad tårta eller varm och rinnande över smaklig vaniljglass.

Testet uppfattades som förhållandevis enkelt. Marmeladerna hade tydliga smaker och det gick att särskilja dem från varandra, likaså varje marmelads olika beståndsdelar i smakregistret.

En del tid användes till att begrunda konsistensen, även om det inte skulle vara det som avgjorde betygsindelningen. Några av sorterna var så geléartade att skeden stod rätt upp i klicken på provtallriken hos bland andra Pernilla Lundgren som testade förmågan. Det fick Isak Skogstad att fundera över om den marmelad som också kom att placera sig sämst i smaktestet kanske var "ett nytt grundämne" och vad han skulle kunna göra med den marmeladen:

- Den ser ut som något man skulle vilja kasta på väggen, sa han.

TEST APLESINMARMELAD

Fem fyrar
Den gamle fabriks apelsinmarmelad
Pris: 19:95 kr/400 gram (49:88 kr/kg)
Inköpsställe: Willys, Sisjön
Fruktmängd per 100 g: 45 g
Sockermängd per 100 g: 47 g
Kommentarer: Lyxig! Som mormors hemgjorda. Smakar riktigt färsk apelsin. Som att äta en naturlig apelsin. Bra balans mellan beska och sötma. Gott med smakrika bitar i. Fräscht utseende. Hade kunnat ätas som dessert.

Fyra fyrar
Önos Gunilla apelsinmarmelad
Pris: 19:90 kr/450 gram (44:22 kr/kg)
Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön
Fruktmängd per 100 g: 48 g
Sockermängd per 100 g: 64 g
Kommentarer: Bra kombination av sötma, syra och bitter smak. Klassisk. Vackert brandgul med avlånga skalbitar. Tydlig apelsindoft. Bredbar. Lagom fast. Som den ska vara. Passar barn. Storköksmarmelad.

Fyra fyrar
Klaras apelsinmarmelad
Pris: 12:95 kr/400 gram (32:38 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Focus, Gårda
Fruktmängd per 100 g: 40 g
Sockermängd per 100 g: 53 g
Kommentarer: Helt underbar. Bra, tydlig skalsmak. Lagom hårda apelsinskal. Söt med liten god syrlighet. Doftar friskt och rent av citrus. Perfekt marmeladkonsistens. Ganska genomskinlig. Lite besk.

Tre fyrar
Ica apelsinmarmelad
Pris: 12:90 kr/450 gram (28:67 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Focus, Gårda
Fruktmängd per 100 g: 25 g
Sockermängd per 100 g: 53 g
Kommentarer: Söt men med fin beska. Härligt solfärgad. Luktar friskt av apelsin. Grynig konsistens. Doft av citronsyra. Bredbar. Ettrig syntetisk smak. Lite tunn, rinner nog av mackan.

Tre fyrar
Björnekulla apelsinmarmelad, Krav
Pris: 18:50 kr/425 gram (43:53 kr/kg)
Inköpsställe: Willys, Sisjön
Fruktmängd per 100 g: 29 g
Sockermängd per 100 g: 66 g
Kommentarer: Ganska god smak. Sötsyrlig som påminner om citron. Fragment av skal att tugga på. God eftersmak av skalen. Fin gul färg. Lite stabbig. Fastnade på tungan. Väldigt svår att breda ut.

Tre fyrar
St. Dalfour Rhapsodie de fruit, apelsin
Pris: 26 kr/284 gram (91:55 kr/kg)
Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön
Fruktmängd per 100 g: 50 g
Sockermängd per 100 g: 56 g
Kommentarer: Frisk. Perfekt sötma. Fin färg. Stora bitar. Doftar apelsin och mormorsmarmelad. Krämig. Stora bitar av skal. Kan passa varm till vaniljglass. Beskan tar över helt. Mosig.

En fyr
Koo Seville apelsinmarmelad
Pris: 22:95 kr/450 gram (51 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Focus, Gårda
Fruktmängd per 100 g: 36 g
Sockermängd per 100 g: 64 g
Kommentarer: Solnedgångsmörk. Med långa bitar. Mycket fast. Lagom tuggmotstånd. Vuxenmarmelad. Luktar gammal, dålig apelsin. Smakar som att käka skal direkt från frukten. Kemisk. Beskan tar över.

Överkorsad fyr
Robertson's Golden shred
Pris: 19:90 kr/340 gram (58:53 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo
Fruktmängd per 100 g: 20 g
Sockermängd per 100 g: 63 g
Kommentarer: Smakar ingenting. Jättesöt och sur eftersmak. Är detta marmelad? Ser ut som gelén runt burkskinkan. Omöjlig att breda ut. Färgen har inget med apelsin att göra. Slemmig. Motbjudande.

Fotnot: I några fall överstiger summan av frukt och socker 100 gram. Vi ringde Önos för att fråga och fick svaret att det beror att det i marmeladen ingår apelsinkoncentrat som räknas om till apelsinjuice på innehållsdeklarationen, enligt ett omräkningstal från Livsmedelsverket. I tillverkningen av koncentratet avdunstar vatten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.