Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Müsli 05

Sex av nio müsli innehåller mer socker än vad tillverkarna påstår. Finax sockerhalt är till och med dubbelt så hög. Och två sorter klarar inte sin nyckelhålsmärkning. Det visar en analys gjord för GP:s räkning.

Nyckelhålet har blivit Livsmedelsverkets kvalitetsstämpel för nyttigare mat. Så också när det gäller müsli.
Av de nio undersökta sorterna är fem märkta med nyckehålet. Men den laboratorieundersökning som testföretaget Consumer Content gjort för Göteborgs-Postens räkning visar att två av fem nyckelhålsmärkta müslisorter inte klarade kraven.
Dessutom hade sex av sorterna på paketet deklarerat en lägre andel socker än vad analysen sedan visade.
Finax familjemüsli var sämst på att svara upp till informationen på förpackningen. Den klarade inte nyckelhålsmärkningens krav om socker och fibrer. Den hade också nära dubbelt så hög andel socker jämfört med vad man påstod. Blåvitts müsli nådde inte heller riktigt upp till rätt andel kostfiber för att få märkas med nyckelhålet.
Även om Livsmedelsverket sanktionerar och bestämmer kriterierna för nyckelhålsmärkningen så gör de själva inga tester av att nyckelhålsvarorna håller vad de lovar. Ansvaret ligger helt hos producenten.
- Märkningen är helt frivillig. Det är producenterna själva som märker sina varor om de klarar kraven. Någon kontroll att kraven följs gör vi inte. Ansvaret är producenternas, säger Wulf Becker, nutrionist på Livsmedelsverket.
Han menar att det bör ligga i livsmedelsbranschens intresse att följa kriterierna.
- Görs inte det så undergrävs symbolen. Och det påverkar också Livsmedelsverket indirekt, säger Wulf Becker.
Müslitestet visade att den deklarerade mängden av fett, protein och kalorier stämde bra överens med den analyserade mängden. Sockerhalten varierar mycket i de olika sorterna. Från knappt en procent i Änglamarks basmüsli till nästan 30 procent i Axa Guld. Müsliblandningarna utan frukt hade lägst andel socker. Testets absolut dyraste müsli Viktväktarnas frukt & bär, 87 kronor kilot, hade för mycket socker och för lite fibrer för att klara en nyckehålsmärkning. Den är däremot den klart fettsnålaste.
I testet har två paket av varje sort malts ner i så små beståndsdelar som möjligt innan laboratoriet analyserat innehållet.
- Det blir inte lika fint som mjöl, men värdena är ändå så exakta de kan bli, säger Per-Olof Södergren, testansvarig på Analycens laboratorium som utfört testet.
Agneta Andersson, dietist åt Svenska friidrottsförbundet, menar att müsli och en tallrik fil är en bra grund i en frukost. Men det behöver kompletteras.
- Att skära upp en banan och lägga i, ta ett glas juice och en smörgås med skinka till är bra, säger Agneta Andersson, till vardags lektor vid institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet.
- Det viktigaste är kanske inte vilken sort man väljer. Det viktiga är att se helheten i det man äter. Ett råd är att inte äta för mycket socker, det vill säga tomma kalorier. De ger mindre plats för vitaminer och näringsämnen. Välj gärna müsli med nötter och torkad frukt däremot.
Agneta Andersson poängterar vikten av en allsidig och varierad kost. Att ta hjälp av nyckelhålet kan vara en god hjälp. Men jakten på socker och fett får inte bli ett självändamål.
- Nej, ytterligheter åt något håll är aldrig bra. Det kan få negativa konsekvenser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.