Mögelgift i ris

ANNONS
|

Det visar en studie, "Mögel och mykotoxiner i ris", som Livsmedelsverket gjort. Undersökningen omfattar analys av mögel och mögelgifter i risprover tagna i livsmedelsbutiker i framför allt Stockholm, Uppsala, Märsta och Malmö. De prover som hade halter över EU-gränsvärdet gällde tio fall av basmatiris och två fall av jasminris.

Av de totalt 100 risproverna togs 73 på basmatiris, 8 på jasminris och övriga på fullkornsris, råris och långkornigt ris.

- Företagen ansvarar för att livsmedel som säljs på marknaden är säkra. Därför krävs att livsmedelsföretagen ser till att det inte finns för höga halter av aflatoxin i deras risprodukter, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hon fortsätter:

ANNONS

- För storkonsumenter, det vill säga personer som äter ris flera gånger per dag under lång tid, kan intaget av aflatoxin från ris innebära en förhöjd men dock liten risk för cancer. Eftersom ris är ett baslivsmedel för många i Sverige är det nödvändigt att nivåerna sänks.

EU-kommissionen har informerats om undersökningens resultat och det kan bli tal om särskilda regler för importkontroll av basmatiris. Men även kommunerna berörs.

- Kommunerna ska följa upp att företagen ser till att livsmedel de släpper ut på marknaden är säkra. Kommunerna bör göra inspektioner som omfattar kontroll av halten aflatoxin i ris, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på enheten för kommunstöd på Livsmedelsverket.

Mögelgift

ANNONS