Svenskarna är så gott som ensamma i världen om att köpa kraftigt sötat matbröd.
Svenskarna är så gott som ensamma i världen om att köpa kraftigt sötat matbröd.

Många matbröd är riktiga sockerfällor

ANNONS
|

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.

Vi gick en butiksrunda i centrala Göteborg och plockade snabbt ihop en korg med femton sockerstinna sorter. Värst var Carlssons Fyrkant, en limpa från Skogaholm – den innehåller hela 13 procent socker.

Sveriges mest sålda bröd, Pågen Lingongrova, är något mindre sötat men ligger ändå på 9 procent. Välkända Skogaholmslimpan har 9,5 procent socker och Pågen Hönökaka 11 procent. Lågprisvarianterna av grovt rågbröd (Ica Basic och Eldorado) har 12 respektive 12,5 procent.

ANNONS

Hur mycket är detta egentligen? Jo, varje brödskiva innehåller socker som motsvarar mellan en och två sockerbitar. En hel Carlssons Fyrkant eller en Pågenlimpa ger 26 sockerbitar.

Sockret tillsätts i regel i form av sirap – Fazer Rågmust och Pågen Hönökaka är dock bakade med vanligt socker.

- En del sorter är som vetebullar när man ser på sockerhalten. Jag skulle inte rekommendera dem som en del av en bra frukost, säger Stine Störsrud, legitimerad dietist på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Men från bageribranschen säger man att allt bröd är nyttigt bröd.

- Det håller jag inte med om. Sockret är inte skadligt, men det tillför inte heller något. Det ger tomma kalorier som vi inte behöver. Många luras nog när det står "fullkorn" och tror att det är nyttigt fast det inte är det.

Hur stor betydelse har detta?

- Jag tror inte att det är någon stor hälsorisk för vanliga friska människor. Äter man en varierad kost finns det utrymme även för sirapslimpa. Men äter man ensidigt blir det viktigt att välja rätt bröd, säger Stine Störsrud.

Vad är ett bra bröd?

- Hög fiberhalt, mycket fullkorn, osötat. Nyckelhålsmärket är en bra vägledning, även om många nyckelhålsbröd också innehåller en del socker.

ANNONS

Störsrud tycker även att man ska fundera på salthalten.

- Många äter väldigt salt bröd. Äter man också mycket hel- och halvfabrikat, då får man i sig en stor mängd salt.

Vad äter du själv?

- Jag är från Norge så jag är inte van vid sött bröd. Jag föredrar osötat, mest för att det smakar bättre.

Svenskarna är så gott som ensamma i världen om att köpa kraftigt sötat matbröd. Den förklaring som brukar anges är att bagarna började sockra brödet under första världskriget (se faktaruta) och har fortsatt sedan dess.

- Vi har vant oss. Jag tycker inte att det handlar om bristande kunskap hos konsumenterna. Det är ju gott, säger Catarina Bennetoft på branschorganet Brödinstitutet.

Hur kommer det sig att detta inte har ändrats på 100 år?

- Det finns så länge det är efterfrågan på den typen av bröd. Vi ska vara stolta över att vi har en unik och lite udda brödtradition.

- Ofta tänker man inte på att många bröd av den här sorten är rågbaserade. Grovt rågbröd är hälsosammare än sirapslimpa, fortsätter Bennetoft.

Tror du att kunderna i allmänhet vet hur mycket socker det är i många populära sorter?

ANNONS

- Jag tror att det är en ganska vanlig kunskap. När de tittar på innehållsförteckningen är det socker de tittar på.

Hon uppger att nyckelhålsmärket inte är någon framgång när det gäller bröd.

- Många företag väljer att inte använda nyckelhålet även om deras produkt uppfyller kraven. De har sett att nyckelhålet drar ner försäljningssiffrorna.

Varför?

- Många kunder sätter likhetstecken mellan nyckelhålet och tråkigt bröd, ingen smakupplevelse. Det är jättesynd. Livsmedelsverket har inte skött sitt varumärke riktigt bra, säger Catarina Bennetoft.

Boel Lagerwall, kommunikationschef på Sveriges största bageri Pågen, hänvisar också till traditionen. Hon menar att det söta matbrödet är nytttigare än en del tror.

- Ibland är det bättre att välja ett lite sötare bröd som innehåller fullkorn och råg. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mer fullkorn och råg.

Samtidigt framhåller hon att Pågen har ett antal osötade bröd och att Lingongrova finns i en variant med mindre socker.

Vad har den intensiva debatten om kolhydrater betytt för er?

- Den har påverkat hela branschen. Vi såg en nedgång i fjol, den berodde bland annat på kolhydratdebatten men också på att svenskarna köper butiksbakat bröd och bröd från mindre bagerier, svarar Boel Lagerwall.

Inga bröd är helt sockerfria eftersom en del av mjölet omvandlas till socker under bakningen. Osötat bröd brukar ha en sockerhalt på 1-4 procent.

ANNONS

Fakta: Kaffebröd

Sött vetebröd innehåller 16,5 procent socker. Släta vetebullar har 14,6 procent socker.

Siffrorna är normalvärden hämtade ur Livsmedelsverkets näringsdatabas.

Fakta: Vört

Vörtbröd, som många har ätit under helgerna, är också kraftigt sötat. Innehåller det russin ökar sockerhalten. Skogaholm Finaste julvört russin och Pågen Julvört med russin innehåller båda 13 procent socker.

Fakta: Nyckelhålsmärket

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol för nyttiga matvaror. När det gäller mjukt bröd innebär märket följande:

• Max 5 procent socker

• Max 7 procent fett

• Max 0,5 procent natrium (motsvarar 1,25 procent salt)

• Minst 25 procent fullkorn (torrvikt)

• Minst 5 procent kostfiber

Fakta: Mycket salt i billiga rågbröd

De flesta av de granskade bröden har salthalter mellan 0,5 och 1 procent. Undantagen är Eldorado och Ica Basic som innehåller 1,3 respektive 1,25 procent salt.

Två skivor av Eldorado-brödet (150 gram) ger 2 gram salt. Den rekommenderade maxdosen för kvinnor är 3 gram per dag.

Fakta: Vad är sirap?

En lösning av vanligt socker (sackaros) och invertsocker (glukos och fruktos).

Fakta: En gammal historia

Under första världskriget rådde mjölbrist i Sverige men däremot var det god tillgång på socker. Myndigheterna bestämde då att bagarna skulle dryga ut mjölet med socker. När kriget tog slut hade sötlimpan blivit populär bland svenskarna.

ANNONS

Källa: Brödinstitutet

ANNONS