Lovades sol på balkongen - får skadestånd

Han köpte en lägenhet i centrala Göteborg med en balkong som skulle ha sol hela dagen – men solen nådde inte dit under någon tid på dygnet.

ANNONS
|

Historien börjar med en lägenhetsvisning en kväll.

Under visningen var solen inte framme, men spekulanterna fick höra att balkongen i lägenheten låg i bästa sydvästläge med sol hela dagen. Mattias Dalerstedt vann budgivningen på lägenheten och köpte den i februari i år.

– Men vid inflyttningen märkte jag att det inte var sol alls. Då pratade jag med mäklaren och som jag kommer ihåg det blev han väldigt förvånad. Han hade gått på informationen som han fick av säljaren sade han, säger Mattias Dalerstedt.

Solen värd 200 000 kronor

Parterna kunde inte enas om en lösning om ersättning. Mattias Dalerstedt bad då en oberoende mäklare värdera skadan och anmälde köpet till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Skadan värderades av den oberoende mäklaren till 200 000 kronor och det begärde Dalerstedt att få i kompensation.

ANNONS

I yttrandet till ARN beklagar mäklaren att Mattias Dalerstedt på grund av ett förbiseende har fått felaktiga uppgifter av honom. Efter att Mattias Dalerstedt hade lämnat kvällsvisningen hade nämligen ny information uppkommit för de övriga spekulanterna – att balkongen låg i norrläge och saknade soltimmar. Något som mäklaren fått veta, men enligt ARN inte fört vidare till Dalerstedt.

Näst högsta budet - 40 000 kronor lägre

Men mäklaren bestred skadeståndskravet via sitt ombud Mäklarsamfundet. I yttrandet skriver ombudet att balkongens placering är av mindre betydelse på dagens bostadsmarknad. Enligt ombudet borde det korrekta marknadsvärdet vara det näst högsta budet på lägenheten vid budgivningen eftersom den budgivaren kände till balkongens placering i norrläge. Det näst högsta budet var 40 000 kronor lägre än slutpriset.

– Om den andra spekulanten visste om det, så är det väldigt häpnadsväckande att mäklaren inte vidarebefordrade den infon till mig, säger Mattias Dalerstedt.

Josefine Uppling, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, säger att mäklaren lyder under så kallad allmän informationsplikt och agerade felaktigt i fallet.

– I det här fallet råder det ingen tvekan om att mäklaren kände till att balkongen låg i ett annat väderstreck innan affären var avslutad. Det är extremt ovanligt att mäklare undanhåller information. Den här köparen har haft otur, säger hon.

ANNONS

Även ARN redogör i sitt beslut att det var anmärkningsvärt att mäklaren undanhöll informationen.

Nämnden beslutade att gå på mäklarens marknadspris, och ger Mattias Dalerstedt rätt i fallet, med motiveringen att mäklaren borde ha upplyst om den felaktiga informationen. Rekommendationen blev att mäklaren bör betala 40 000 kronor i skadestånd till Mattias Dalerstedt.

Väldigt ovanligt

Segern är högst ovanlig. Endast tre procent av alla anmälare lyckades få rätt mot fastighetsmäklare i ARN under 2015, vilket är minst av alla avdelningar i ARN. Förra året innebar det ett enda fall.

Det tror Mattias Dalerstedt beror på att de är skev maktbalans, mäklaren vet hur praxisen är i en tvist i ARN, det kan inte en privatperson på samma sätt.

Trots att Mattias Dalerstedt vann tvisten är han inte nöjd.

– Jag vann i sak, men tyckte att jag förlorade kärnan i det hela. Hade jag vetat att det föll på just det – min output – då hade jag kunnat fixa mer bevis, säger Mattias Dalerstedt.

Karin Blomsterberg är områdesansvarig beredningsjurist på Arn:

– Vi ska vara helt opartiska. Det står på vår hemsida att om man vill ha rådgivning kan man få det av en lokal konsumentrådgivare eller hos Konsumentverket. Man har möjlighet att pröva tvisten i domstol. Det här ska vara ett enkelt sätt att lösa tvist, säger hon.

ANNONS

Fastighetsmäklarlagen saknar bestämmelser om vem som bär bevisbördan i tvister mellan köpare och fastighetsmäklare, därför tillämpas allmänna rättsprinciper som innebär att den som begär skadestånd ska skaffa fram bevis.

Mattias Dalerstedt säger att han inte köpt lägenheten om han kände till balkongens rätta väderstreck.

– Aldrig. Jag har redan sålt den på grund av att det var norrläge. Nu sa vår mäklare "synd att balkongen inte låg i västläge, då hade ni fått mycket mer för den". Jag har lärt mig en läxa, säger han.

Denna gång gjordes affären med största möjliga transparens och lägenheten blev ingen förlustaffär.

Fakta: Så ofta fick konsumenterna rätt i ARN 2015

Allmänna: 46 procent.

Bank: 12

Bostad: 45

Båt: 50.

Elektronik: 30.

Fastighetsmäklare: 3.

Försäkring: 12.

Motor: 41.

Möbler: 26.

Resor: 58.

Sko: 20.

Textil: 35.

Tvätt: 54.

Totalt: 40

ANNONS