Ljudbok i mobilen vårt nya folknöje

Intresset för ljudböcker ökar kraftigt. Hundratusentals svenskar lyssnar på romaner medan de reser, motionerar eller diskar. Vi guidar dig i den digitala bokskogen.

ANNONS
|

Förr var ljudböcker boxar med cd-skivor som låg och skramlade i handskfacket på bilen. I dag har de strömmande nättjänsterna tagit över. Du betalar en fast avgift och lyssnar så mycket du vill.

Enligt statistik från företaget Storytel, som är störst i branschen, lyssnade svenskarna på 3,5 miljoner ljudböcker i fjol – nästan dubbelt så många som 2014. En del förlag har närmare 20 procent av sina intäkter från digitala böcker, rapporterar Svensk bokhandel.

- Det är ett fantastiskt sätt att läsa bonusböcker, som man inte hunnit med annars. Jag har igång dem när jag springer, städar eller tvättar. Det blir nästan en i veckan, säger Linnéa Ahlinder som driver bloggen Bokblomma och är ljudbokslyssnare sedan många år.

ANNONS

Vad tror du att den senaste tidens boom beror på?

- Jag tror det handlar mycket om marknadsföring. Folk har inte vetat att de funnits tidigare. Nu har de nått en ny publik, säger hon.

Var ska man då börja om man aldrig provat? Här är några basfakta.

  1. • I dag finns fyra strömmande boktjänster att välja på – Storytel, Bookbeat, Nextory och Mofibo. Den sistnämnda ägs av Storytel.
  2. • Alla erbjuder 14 dagar gratis. Du skapar ett konto på företagets webbplats, hämtar en app till din mobil eller platta och börjar lyssna.
  3. • Priskonkurrensen är inte särskilt stark. Tre av fyra kostar exakt lika mycket, 169 kronor i månaden. Nextory avviker genom att ha tre prisnivåer, mellannivån Standard för 199 kronor är mest lik konkurrenterna.

Vilken är bäst? Svårt att säga, tycker Linnéa Ahlinder som har provat samtliga.

- Användarvänligheten är väldigt lika. Det är bra appar, det enda jag saknar är möjlighet att kunna hoppa mellan kapitlen i en roman eller novellerna i en novellsamling.

- Det som skiljer är utbudet men det är tyvärr väldigt svårt att få en bild av, säger hon.

Inget av företagen berättar hur många ljudböcker de har, mer än att det är "tusentals".

På deras topp- och tipslistor finns titlar som säljer stort även i vanlig fysisk form, med författare som Elena Ferrante, Jan Guillou och Martina Haag.

- Jag tror att företagen skulle tjäna på att bredda sig lite och inte bara lyfta fram bästsäljarna. Själv läser jag det mesta från deckare till klassiker, säger Linnéa Ahlinder.

Ett stickprov baserat på försäljningslistor (se faktaruta) visar att Storytel har flest av de mest sålda boktitlarna, följt av Bookbeat och Nextory standard. Mofibo och Nextory bas ligger långt efter.

ANNONS

En viktig funktion om man reser utomlands – eller bara vill spara mobildata – är att lyssna offline, alltså ladda ner ljudbokfilen till mobilens eller plattans minne och sedan lyssna utan uppkoppling. Här är det skillnad: Bookbeat och Storytel erbjuder obegränsat antal böcker offline, Nextory och Mofibo har en gräns på tre stycken. Mofibo uppger att de ska höja till tio inom kort. (Storytel har en gräns på fem böcker för Windows Phone-telefoner.)

Är 169 kronor ett bra pris? Linnéa Ahlinder är tveksam.

- Jag tycker det är förhållandevis mycket. Jag förstår att det kostar men som konsument blir det rätt dyrt om man har flera strömmande tjänster, säger hon.

Ljudböcker brukar vara 10-15 timmar långa. Den som lyssnar en timme per vardag hinner med max två per månad.Då blir kostnaden cirka 85 kronor per bok; billigare än att köpa ljudböcker separat men dyrare än vanliga pocketböcker.

Till sist ska vi påminna om att biblioteken erbjuder gratis lån av ljudböcker.

Du hittar dem via ditt biblioteks webbsida, du behöver lånekort och pinkod, du kan inte ladda ner filerna utan måste vara uppkopplad när du lyssnar.

FAKTA: Prislistan

  1. Storytel: 169 kr/månad eller 890 kr för sex månader
  2. Bookbeat: 169 kr/månad
  3. Mofibo: 169 kr/månad
  4. Nextory: Bas 99 kr/månad, standard (med fler nya böcker) 199 kr/månad, premium (med affärslitteratur) 249 kr/månad

Alla fungerar med Iphone, Ipad och Android-enheter. Storytel även med Windows Phone samt datorer med Windows 8 eller 10.

Så avslutar du

Ingen av de fyra tjänsterna har någon bindningstid, men du måste säga upp abonnemanget innan nästa betalperiod börjar. Storytel och Bookbeat vill ha uppsägningar via webben, Nextory via webb eller mejl, Mofibo tar även emot uppsägning per telefon.

Stor skillnad på utbudet

Vi utgick från Svensk bokhandels listor över de 20 mest sålda romanerna samt de 20 mest sålda pocketböckerna i juli månad och kollade hur många av dessa 40 som fanns hos respektive tjänst. Här är resultatet:

  1. Storytel36 titlar
  2. Bookbeat33 titlar
  3. Nextory standard30 titlar
  4. Mofibo18 titlar
  5. Nextory bas7 titlar

I några fall fanns titlarna som e-böcker men inte som ljudböcker. Dessa har inte räknats in i resultatet.

Kvinnor lyssnar mest

  1. En undersökning bland Storytels användare visar att 78 procent är kvinnor. Den största åldersgruppen bland dessa är 46-55 år.
  2. Hälften av de cirka 200 000 användarna bor i storstadsregionerna. Fyra av fem lyssnar på ljudböcker varje dag.
  3. Framförandet är viktigt – åtta procent säger att de väljer ljudbok efter uppläsare.

Listettor

Först på topplistorna vecka 35.

  1. Storytel: Sov du lilla videung, Cilla och Rolf Börjlind
  2. Bookbeat: Tiggaren, Sofie Sarenbrant
  3. Nextory: En vacker dag lämnar jag honom, Maria Blomqvist
  4. Mofibo: Fasanjägarna, Jussi Adler-Olsen
ANNONS