Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erfarna ledare från Friluftsfrämjandet testade nio liggunderlag.

Liggunderlag - test

2010. Dyrast med nyaste tekniken vann. Men sportkedjornas egna märken stod sig bra när GP Konsument lät vana vandrare testa nio olika liggunderlag inför fjällvandringen. Och cellplast är fortfarande med i leken.

Augusti är en stor fjällvandringsmånad i Sverige. Då visar sig fjällvärlden ofta från sin bästa sida med lite varmare väder.

De senaste åren har fjällvandring blivit alltmer av en materialsport. För ett tiotal år sedan gjorde de självuppblåsbara liggunderlagen sitt intåg och efterträdde cellplast. Nu är det dags för ännu en ny teknik, luftmadrassliknande liggunderlag med inbyggd pump och med en vikt klart under kilot.

GP Konsument köpte in nio olika liggunderlag i olika tekniker, ett luftmadrassliknande, sex självuppblåsbara och två i cellplast. Liggunderlagen kostade mellan 79 kronor och 1 399 kronor.

Sju erfarna ledare från Friluftsfrämjandet som är vana att sova på liggunderlag provlåg, rullade ut, pumpade upp samt packade ihop liggunderlagen vid Friluftsfrämjandets lokaler i Torp innan de satte sina betyg.

Och visst var det skillnad mellan olika liggunderlag.

- Det är en väldig skillnad! Det här var mycket bekvämt, även när man ligger på sidan, konstaterade Håkan Pettersson när han vände och vred sig på underlaget från Exped, ett slags mini-luftmadrass med inbyggd pump som fick toppbetyg av expertpanelen.

- Fast ett pumpbart liggunderlag känns som lite överkurs, tyckte vane fjällvandraren Mats Wilhelmsson.

Även det självuppblåsbara liggunderlaget från Intersport, av märket McKinley, fick en femma av panelen. Förutom att det var skönt att ligga på och lätt att packa upp och ner, blev det extra plus för packpåsen som var klädd med fleece. Fleecen gjorde det lätt att få ner underlaget i fodralet och blev dessutom till en skön kudde när kläder stoppades i.

Stadiums liggunderlag av märket Everest klarade sig bra med en stark fyra i betyg.

- Man ligger skönt på det. Dessutom är det mycket lättare att packa ihop än det jag har hemma, konstaterade Lars Andersson med ett snett leende.

Det klassiska blå liggunderlaget av cellplast, i testet från Stadium, säljs fortfarande till fjällvandring även om många kompletterar med ett liggunderlag till.

- Jag har ett i sådant här i skumplast under mitt uppblåsbara. Det är lite otympligare att få med sig men är å andra sidan superlätt. Och ja, man känner ju det mesta, konstaterade Annica Frohm när hon provlåg i gröngräset.

Det lite dyrare liggunderlaget i cellplast, från Thermarest, fick många positiva omdömen och hamnade på en trea i betyg. Mycket skönt att ligga på och lätt att rulla ihop tyckte Emma Johansson och utnämnde det till sin favorit.

Vilket liggunderlag som var klart sämst var expertpanelen helt eniga kring: det självuppblåsbara liggunderlaget av märket Wigwam, inköpt på Coop i Sisjön och med en klart högre vikt, drygt 1,3 kilo, än de andra liggunderlagen i testet.

–Det blir som två skikt i det. När jag blåste upp det lite extra blev den tjockare på vissa ställen men inte på andra, och när jag lade mig på det sjönk jag rakt igenom. Dessutom var det halt. Det tycker jag inte om, med en sovsäck halkar man ofta av om man sover på ett halt liggunderlag där det är lite backe, konstaterade Eva Johansson bekymrat.

Hon har sovit mycket på liggunderlag och vet vad hon vill ha.

- Jag vill gärna ha ett lite tjockare som ändå är lätt. Men det kan vara en svår kombination, ha ha! Dessutom vill jag gärna ha lite bredare vid axlarna så att man inte får känslan av att man ramlar utanför.

Even Landrö är ganska lång, 184 centimeter, och hade svårt att få plats på flera av liggunderlagen. Även Mats Wilhelmsson tyckte att de flesta liggunderlag var för korta och smala.

–Ja, det tyckte till och med jag som är kort, sade Eva Johansson.

Små påsar att stoppa tillbaka liggunderlagen i efter natten var ett annat problem. Mats Wilhelmssom kämpade länge och väl för att få ut all luft ur det självuppblåsbara liggunderlaget från Thermarest och sedan rulla ihop det så att det passade i sin påse igen.

–Är det här verkligen rätt fodral, undrade han.

Generellt tyckte expertpanelen att det är bättre att köpa ett liggunderlag med bra kvalitet från början. Och att det visserligen är viktigt med sovkomforten men lika viktigt med att liggunderlaget inte väger för mycket. Men det senare höll Eva Johansson bara med om med visst förbehåll.

–Jag tar hellre ett halvt kilo extra vikt för att få sova komfortabelt.

TEST LIGGUNDERLAG

5 FYRAR

Synmat 7 pump

(Exped)

Pris: 1 399 kr inklusive lagnings-kit.

Inköpsställe: Naturkompaniet, Östra Hamngatan.

Vikt: 851 gram.

Storlek utrullat: 52 x 183 x 7 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 27 x 16 cm.

Kommentar: Mycket bekvämt! Gott och mjukt. Mycket bra även när man ligger på sidan. Tjock och sträv yta –bra, då går det inte sönder så lätt. Lätt att pumpa upp och att packa ned. Mycket bekvämlighet för sin vikt.

Discovery light 180 air

(McKinley)

Pris: 500 kr inklusive lagningskit.

Inköpsställe: Intersport, Högsbo.

Vikt: 910 gram.

Storlek utrullat: 51 x 183 x 3,5 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 30 x 18 cm.

Kommentar: Fungerar mycket bra! Skön att ligga på. Bra storlek. Mycket bra påse med fleece på insidan. Fleecen i påsen gör det lätt att stoppa in underlaget och ger en skön kudde om man vänder på det –toppen! Lätt att rulla ut.

4 FYRAR

Flexible mat 25 mm

(Everest)

Pris: 499 kr inklusive lagningskit.

Inköpsställe: Stadium XXL, Sisjön.

Vikt: 648 gram.

Storlek utrullat: 51 x 183 x 2,5 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 29 x 16 cm.

Kommentar: Man ligger skönt! Lätt att packa ihop. Liten volym –positivt i ryggsäcken. Behaglig yta. Något hårt och stelt. Väldigt låg vikt –stort plus om man vandrar länge. Bra att lagningskit medföljer.

Självuppblåsbart liggunderlag

(North bend)

Pris: 499 kr.

Inköpsställe: Team sportia, Nordstan.

Vikt: 641 gram.

Storlek utrullat: 51 x 183 x 2,5 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 28 x 18 cm.

Kommentar: Mycket skönt att ligga på. Lagom tjockt. Lite för smalt vid fotsidan, vissa kroppsdelar sticker lätt ut. Väger lite –bra. Lätt att få ihop och att packa upp.

3 FYRAR

Trail Lite Womens regular 20309

(Thermarest)

Pris: 899 kr.

Inköpsställe: Femmans sport, Femman.

Vikt: 910 gram.

Storlek utrullat: 51 x 168 x 3,8 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 28 x 18 cm.

Kommentar: Mjukt och lagom tjockt. Känns som verklig kvalité. Skönt att ligga på även med ojämnt underlag. Lätt att få ligg-klart. Luften pyste ut lite för lätt innan man kunde stänga ventilen. Svårt att få in i påsen igen. Matt yta –bra.

Ridgerest

(Thermarest)

Pris: 399 kr.

Inköpsställe: Fjällsport, Magasinsgatan.

Vikt: 315 gram.

Storlek utrullat: 51 x 183 x 1,6 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 51 x 18 cm.

Bekvämt, även när man ligger på sidan. Något hårt att ligga på en längre tid. Håller värmen mycket bra. Mycket lätt att rulla ihop! Något otympligt. Smart viktbesparande konstruktion.

2 FYRAR

Självuppblåsbart liggunderlag

(The Oregon trail)

Pris: 199 kr.

Inköpsställe: Sportex, Backaplan.

Vikt: 925 gram.

Storlek utrullat: 51 x 175 ( inklusive uppblåsbar kudde) x 2 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 53 x 15 cm.

Kommentar: Uppblåsbara kudd-delen ett klart plus. För smalt och alldeles för tunt för att vara bekvämt. Ganska halt, man glider av. Bra med fastsatta band att binda ihop det med. Mer för stranden än för fjällen.

1 FYR

Liggunderlag multi

(Point zero)

Pris: 79 kr.

Inköpsställe: Stadium XXL, Sisjön.

Vikt: 287 gram.

Storlek utrullat: 53 x 184 x 1 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 53 x 17 cm.

Kommentar: Hederlig gammal cellplast! Inte så skönt om man är ute flera nätter. Alldeles för tunt för att vara bekvämt. Aj, min rygg! Superlätt att hantera. Fungerar nog bäst ihop med uppblåsbart liggunderlag. Lätt!

ÖVERKORSAD FYR

Självuppblåsande liggunderlag

(Wigwam)

Pris: 299 kr.

Inköpsställe: Coop Sisjön.

Vikt: 1 304 gram.

Storlek utrullat: 51 x 183 x 5 cm.

Storlek ihoprullat (längd x diameter): 52 x 17 cm.

Kommentar: Uruselt! Känns som en rutten säng. Svår att blåsa upp. När man väl fått i luft blev det svajigt. Sjunker rakt igenom till marken. Krångligt att knäppa låsen. Svår att rulla ihop. Nej, nej, nej tack!

SÅ GJORDES TESTET

Nio olika liggunderlag köptes in i nio olika butiker runt om i Göteborg. Där det fanns olika sorter valde vi det som personalen sade var det mest populära. Liggunderlagen köptes in anonymt, det vill säga personalen fick inte veta att de skulle användas i ett test av GP.

Det självuppblåsbara liggunderlaget från Thermarest köptes in i damstorlek eftersom den inte fanns i vanligaste storleken. Detta påverkade inte expertpanelens betygsättning.

Liggunderlagen testades anonymt, numrerade ett till nio. Alla företagsnamn tejpades över.

Panelen fick börja med att packa upp varsitt liggunderlag. Samtliga i panelen provlåg samtliga liggunderlag, samt packade ihop och packade upp dem innan de betygsattes.

Testet säger ingenting om liggunderlagets hållbarhet under längre tid.

Kommentarerna är hämtade ur panelens protokoll.

Liggunderlagen kan finnas till andra priser i andra butiker.

TESTPANEL

Lars Andersson, 58

Annica Frohm, 60

Emma Johansson, 15

Eva Johansson, 45

Even Landrö, 15

Håkan Pettersson, 46

Mats Wilhelmsson, 41

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.