Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lax inte alltid lax

Laxen du köper är inte alltid lax. I många fall är det betydligt billigare fisksorter i paketet. Under en inköpsrunda i Göteborg hittade GP snabbt nio produkter med fel eller tveksam märkning.
Laxpinnar, laxspett, laxbiffar... Produkterna är välbekant rosa och namnen låter förtroendeingivande. Men det vilar en ulv i fårakläder i frysdisken. Många av förpackningarna innehåller chumlax som är en helt annan fiskart än lax.
Chumlax eller hundlax som den också kallas fångas i Stilla Havet. Den är mörkare i köttet och har en mycket lägre fetthalt än den norska fjordlaxen. Den är också avsevärt billigare än sin skandinaviske namne. I dagsläget kostar chumlaxen knappt en fjärdedel av priset på norsk fjordlax.
- Så det finns mycket pengar att tjäna på att lura konsumenterna, säger Bengt Ingerstam ordförande i Svenska konsumenter i samverkan, SKIS..
Kunden, i sin tur, tror sig göra ett fynd, när "laxen" säljs för en bråkdel av det vanliga priset. Middagen är fixad, och vem tog sig tid att läsa samtliga ord på paketet?
För oftast finns det rätta namnet någonstans. Ibland dyker det upp i innehållsförteckningen och ibland nämns det i en finstilt underrad. Producenterna är nämligen väl medvetna om att det korrekta namnet måste finnas med på förpackningen, helt enligt EU:s Livsmedelsgrundlag.
- Men där står även att märkningen aldrig får vara vilseledande för konsumenten, slår Rolf Brattström från Livsmedelsverket fast.
Under ett par års tid har SKIS samlat en rad exempel på felmärkt lax, som publicerats på föreningens hemsida. Samtidigt har konsumenterna krävt en ärligare märkning från producenternas sida. Nu har kampanjen äntligen fått gehör, enligt Bengt Ingerstad
- Både fiskbranschen och myndigheterna har vaknat, säger han nöjt.
Men det är fortfarande inte särskilt svårt att hitta fem fel i frysdiskarna. De produkter som GP presenterar här, är resultatet från en enda shoppingrunda i de största matbutikerna i Göteborg. Det visade sig att till och med ledande märken som Findus och Abba hade oriktig eller tveksam märkning av sina laxprodukter.
- Vi gör hela tiden en värdering av var gränserna går, och vår avsikt är absolut inte att ha en vilseledande märkning, försäkrar Inger C Larsson på Findus.
Ändå marknadsförs den "falska" laxen av Findus som spröda laxpinnar och stillhavslax. Något som ogillas av både SKIS och Livsmedelsverket.
- Stillhavslaxen har vi numera ändrat till namnet Pinklax, efter att vi fått påpekande av Livsmedelsverket. Däremot har vi inte dragit tillbaka den gamla produkten från butikerna, säger Inger C Larsson.
För att vara på den säkra sidan kan man som konsument kontrollera det latinska namnet i innehållsförteckningen. Beteckningen för lax är Salmo salar och ingenting annat. Enligt regelboken måste namnet finnas där, såvida det inte är en "sammansatt" produkt med flera olika ingredienser. Färdigrätter, fiskbiffar och fiskbullar är alltså några av undantagen.
- Det kanske inte är olagligt men det är oredligt att inte ha med det latinska namnet på förpackningen, tycker Bengt Ingerstam.
Men är det inte strunt samma? Om chumlaxen ändå smakar som lax och är betydligt billigare för oss konsumenter?
- Kvaliteten på stillhavsfisken är mycket ojämn, beroende på när under lektiden den har fångats. I vissa stadier är den i princip oätlig, säger Rolf Brattström på Livsmedelsverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.