Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larmet Power Guard fick fyra fyrar i GP:s test.

Larm 07

Allt som kan driva förövaren på flykten är bra. Ett tjutande larm är definitivt bättre än ingenting, säger polisen.

Ett personlarm är litet som en tändsticksask och ryms i en handflata. Meningen är att den som utsätts för hot eller överfall lätt ska kunna sätta igång det och att ljudet ska skrämma bort förövaren.
- Jag känner mig tryggare om jag har med mig ett larm när jag går hem ensam på kvällarna, säger Isabelle Rydén.
Det finns en uppsjö av olika överfallslarm på marknaden. Alla marknadsförda på ungefär samma sätt - som ett skydd i fall det mest fruktansvärda skulle hända. Och enligt Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Västra Götaland så kan ett personlarm vara en alldeles utmärkt idé.
- Egentligen är vad som helst som låter eller påkallar uppmärksamhet bra. De här gärningsmännen gillar inte att bli upptäckta, säger han.

GP tog sju kvinnor mellan 17 och 23 år till hjälp för att testa sammanlagt nio olika larm, som säljs i vanliga affärer och internetbutiker. Tjejerna möttes i Slottsskogen en förmiddag för att prova och diskutera för- och nackdelar med att ha ett överfallslarm.
- Det borde finnas en enda larmsignal som alla kände till. Då skulle omgivningen direkt förstå att någon blev överfallen, tycker Sanna Lindmark.
Hon får medhåll av de övriga. De efterfrågar något liknande en ambulanssiren, som ingen annan får kopiera. Ett enda slags ljud som direkt signalerar till omgivningen om vad det är som pågår.
- Ungefär som krigslarmet första måndagen varje månad, det vet alla människor vad det är för något, instämmer Majsan Akhondnezhad.
Nu varierar däremot ljudet från personlarmen ganska mycket, både vad det gäller styrka och tonhöjd. Ett par av dem tjuter som mistlurar medan andra har ett mjukare blippande ljud.
- Det får absolut inte låta som ett billarm, för då bryr sig ingen om det, säger Majsan Akhondnezhad.

För majoriteten av tjejerna är personlarmen en ny bekantskap och Isabella Rydén är den enda som redan har ett sen tidigare. Hon har också en bestämd åsikt om hur ett sådant bör fungera.
- Det viktigaste är att larmet har en sprint som kan kastas iväg någon annanstans, förklarar hon.
När den lilla metallsprinten är borta i mörkret går inte larmet att stänga av längre - och det är själva poängen, berättar hon. Det är så gott som omöjligt för gärningsmannen att pussla ihop personlarmet och få tyst på det, samtidigt som han håller sitt offer i schack.
- För övrigt måste ljudet vara högt, och larmdosan ska inte gå att trampa sönder, tillägger hon.

Det funkar heller inte att ha larmet i väskan och tro att man ska få upp det snabbt i ett hotfullt läge, menar Isabelle Rydén. Det bästa är att hålla det i handen under hela vägen hem.
- Men man kan aldrig förutse hur man ska reagera i en krissituation. En del blir helt paralyserade och då hjälper det inte om man har hela väskan full med larm, säger Thomas Fuxborg på polisen.
Det är förbjudet att inneha någon form av vapen, som kniv, tillhyggen, tårgas eller pepparspray. Däremot är det helt lagligt att bära med sig ett överfallslarm, eller en färgspray, förklarar Thomas Fuxborg.
- Vanligt hårspray är heller inte olagligt, vilket kan fungera. Sen gäller det att larma, gapa, skrika och göra allt som kan skrämma bort angriparen säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.