Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lampor - solcell - test

2011. Hyfsat enkelt och mysigt. Solcellslampor kan förändra din utemiljö när kvällsmörkret kommer. Men allt ger inte ljus som lyser.

Solcellslampor är ett enkelt sätt att fixa mysbelysning till din trädgård utan att behöva installera eller slösa på el.

De senaste åren har utbudet bara ökat för att i år närmast ha exploderat. Varje kedja med trädgårdsprodukter har åtminstone ett par olika varianter, både tänkta för att lysa upp och som dekoration.

Men allt som lyser ger inte så mycket ljus att tala om. Det visar GP Konsuments test av 13 olika varianter.

Vi satte upp lamporna i en vanlig villaträdgård och bad ljusdesigner Torbjörn Eliasson om hjälp med att bedöma dem.

- Jag har fördomar mot solcellslampor, men jag gillar att slå hål på mina fördomar, konstaterade han inför uppdraget som utfördes sent en något mulen sommarkväll.

Fördomen gick ut på att solcellslampor ofta är av dålig kvalitet eller inte är tydliga med vad de är till för.

- Om en lampa utger sig för att vara dekorativ, då skall den ha ett dekorativt ljus. Om lampan skall vara funktionell och lysa upp, ja då skall den göra det och inte bara vara en ljuspunkt, säger Torbjörn Eliasson.

En lampa som besannade hans fördomar var pollaren från Bauhaus.

- Den laddas sisådär, den lyser fjuttigt. För mig är den varken funktionell eller dekorativ. Det är samma med de tre små pollarna bredvid. Det typiska är att när det blir riktigt mörkt blir de bara jobbiga ljuspunkter i trädgården. Till skillnad från de där tre som verkligen lyser upp.

De små pollarna kom från Clas Ohlson, de senare var pollare inköpta i tre-pack på Jula.

- Det mesta av ljuset riktas neråt vilket gör att man får ett mjukt ljus. De har bra funktion, det vill säga de lyser verkligen upp gräsmattan, säger Torbjörn Eliasson och visar genom att i mörkret flytta lampan.

Nytt för i år är att bordsbelysning med solceller kommit i lite större skala. Både Ikeas plastbubbla och framför allt keramiklampan från Jula föll ljusdesignern i smaken.

- Keramiklampan är en fördomskrossare för mig. Den behandlar ljuset oerhört väl och är både funktionell och dekorativ. Jättefin!

Torbjörn Eliasson tyckte att flera av lamporna höll högre kvalitet än vad han trodde.

- Både fjärilsslingan och de stavliknande pollarna (från Jula och Ikea) känns rejäla och av god kvalitet.

Även färgen på själva ljuset, färgtemperaturen, känns viktig vid valet av lampa.

- Här finns gult, varmt, gulsjukt, orange, vitt samt kallt ljus. Kallt ljus passar ofta bra till grönska. Om man bara har kalla lampor kan de upplevas som vita. Har man kallt och varmt ljus ihop förstärker de varandra. I slutändan är det en smaksak.

Till slut var det två pollare, en bordslampa och två slingor som vann ljusdesignerns gillande och fick varsin femma i betyg.

Samtliga solcellslampor (utan pollaren från Anslut, inköpt på Jula, vars batteriskydd inte skulle tas bort direkt) fungerade redan första kvällen, efter cirka tolv timmars laddning.

Laddningsbara batterier medföljde samtliga lampor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.