Lampjakt 08

ANNONS
|

"Igår 22:32: (Anonym) bytte en lampa och sparar 120 kr per år." Upplysningen är en av många liknande på lampjakt-sidan. Den som byter ut en glödlampa mot en mer energisnål dito får ett omedelbart kvitto på de positiva effekterna. Efter att besökaren fört in uppgifter om bytet visas hur mycket pengar man sparar varje år.

Bakom sidan står chalmeristen Daniel Nilsson.

- Jag fick idén efter jul när vi jagade nya lampor för att byta ut våra egna. Vi ville få ner elförbrukningen. Idéer har man ju haft innan men det känns bra att ha genomfört den här, säger den 21-årige arkitektstudenten.

ANNONS

De senaste 30 åren har elanvändningen fördubblats, visar statistik från Energimyndigheten. En av de största anledningarna är att svenskarna vill ha mer belysning i hemmen. Samma myndighet uppgav också nyligen att svenska skolor kan spara en miljard kronor per år om glödlampor, lysrör och ventilationsaggregat byts ut.

En hastig husesyn i det nilssonska hemmet i Hisings Backa visar att familjen lever som den lär. I stort sett alla glödlampor är utbytta och i de flesta eluttag sitter en timer. Miljöengagemanget bakom sajten är lika genuint som matematiken är enkel.

- Det är lätt att räkna på elförbrukning och priser. Det är svårare att mäta bilkörning eller strömförbrukning på apparater som står stand by, säger Daniel Nilsson.

Hemsidan innehåller även andra nyttigheter. Fakta blandas med praktisk information och statistik från registrerade lampbyten. Daniel Nilsson har byggt sajten på lediga stunder. Den har varit öppen i närmare två månader och i fredags var cirka 700 lampbyten registrerade.

- Tanken är inte att samla in 100 procent av alla lampor som byts. Men får jag någon att bli mer medveten och kan uppmuntra någon annan, så är det värt min insats, säger Daniel Nilsson.

Ett räkneverk för antalet sparade wattimmar totalt tickar ständigt på sidan. Trots att lampjakt.se nu jobbar på av sig själv är inte arbetet slutfört.

ANNONS

- Företag ska kunna lägga in sitt namn när de registrerar byten. I framtiden blir det någon topplista över de bästa spararna, berättar Daniel Nilsson.

Han beskriver sig själv som en wattjägare. Lampbytena är viktiga, men än viktigare är det att "ta med sig ljuset dit man går", menar han. En släckt lampa drar noll watt.

- Jag kanske inte kan rädda världen. Det är inte det som är grejen. Tanken är att visa viss skillnad, säger han.

Glöd-, lågenergi- och diodlampor

Källor: Energimyndigheten och Elprisguiden
ANNONS