Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Maj Fröberg tapetserare fixar en pall.

Lönsamt jämföra tapetserare

Laminopallen skulle få nytt liv och kläs med ett broderi. Därför kontaktade vi åtta tapetserare för prisförslag. Prisspannet blev stort – allt från 350 till 1 000 kronor.

Vilket fint broderi, tyckte tapetserarna när vi visade väven med korsstygnsfåglar. Men vi var inte ute efter beröm (även om det inte alls var ovälkommet) utan efter en krass prisuppgift: Vad tar ni för att klä om den här pallen med det här broderiet?

- Mellan tummen och pekfingret – tusen kronor, sade mannen i verkstaden på Tredje Långgatan som var klart dyrast.

Den billigaste, Strand tapetseri i Mölnlycke, svarade att om tyget räcker och det bara är att spika så blir priset 350 kronor.

Några av de övriga verkstäderna hade också vissa följdfrågor, som om vi ville ha ett extra lager vadd, om det behövdes nytt undertyg, om broderiet skulle kantas och om vi ville välja dekorspik.

Som framgår av tabellen hamnade de flesta någonstans mellan 500 och 800 kronor.

Vad är det då som avgör prisskillnaden? Ordförande i Sveriges Tapetserarmästares Centralförening, STC, är väl lämpad att svara på den frågan.

- Det är fri konkurrens i det här landet, det är väl det enkla svaret, konstaterar Jan Renholm.

Han räknar ändå upp några faktorer som kan påverka, som tapetserarens utbildning, erfarenhet, skicklighet och lokalhyra.

- Men det kan förstås också bero på hur höga studielån hantverkaren har. Som konsument får man tänka lite själv, tillägger han.

Ett problem är att vem som helst kan kalla sig tapetserare. Jan Renholms starkaste rekommendation är att kunderna ska kolla så att den tilltänkta hantverkaren är ansluten till den anrika branschorganisationen STC som grundades redan 1921.

I fallet med pallen handlar det inte om några större summor, men andra möbler kan betinga stora värden. Det räcker med ett avsnitt av Antikrundan för att inse hur mycket pengar det kan ligga i till exempel en gustaviansk armlänstol.

Omklädsel av en hel soffgrupp kan gå på tiotusentals kronor och då bör man vända sig till ett proffs.

- Det ringer rätt mycket kunder till mig och är missnöjda, och ibland förtvivlade. Jag kan inte uttala mig om kvaliteten på olika studiehandledare, men det finns en hel del tapetserarkurser på hobbynivå. Och är tapetseraren inte ansluten till oss kan vi inte hjälpa till vid en reklamation, säger Jan Renholm.

Är tapetseraren däremot medlem i STC finns det en garanti, och i värsta fall kan han eller hon tvingas göra om jobbet gratis.

För att ”mota Olle i grind” önskar Jan Renholm att kunderna – som vid alla hantverkstjänster – ber att få priset på papper där det även bör stå vad som eventuellt kan tillkomma. För att vara på den extra trygga sidan kan kunden be om rekommendationer.

- De flesta tapetserare är stolta över sitt kunnande och visar gärna upp resultat av tidigare arbeten, säger Renholm.

För några år sedan var branschen lite svajig men nu har vinden vänt. Slit och släng har ersatts av en större miljömedvetenhet. Samtidigt har intresset för inredning och saker med kvalitet ökat.

- Idag är det väldigt många yngre som kommer in med till exempel en gammal öronlappsfåtölj som de vill ha omklädd i ett unikt tyg. Och en duktig hantverkare har alltid jobb, säger Jan Renholm.

.

Fakta: Tapetserare

Stor skillnad: Så mycket kostar det att klä om pallen

Tapetserare kan även vara anställda vid teatern eller inom industrin, eller arbeta som sadel- och segelmakare eller gardindekoratör. Yrket kräver tekniskt kunnande, materialkännedom, möbel-stilhistoria och stilkänsla.

För att få avlägga gesällprov krävs 4 500 utbildningstimmar.

  • A. Runds Eftr Tapetserarfirma Tredje Långgatan 28, Göteborg, 1 000 kr
  • Torslanda Tapetsör Häggvägen 19, Torslanda, 800 kr
  • Polydress Julius Möbelomklädsel Heinövägen 84, Hönö, 700 kr
  • Möbeltapetsören Stetin Halmstadgatan 15, Göteborg, 600 kr
  • Ernst L Andersson Tapetserarverkstad Haga Kyrkogata 10, Göteborg, 500 kr
  • KTV Interiör Storgatan 10, Kungsbacka, 500 kr
  • Sävedalens tapetserarverkstad Sotenäsvägen 72, Sävedalen, 500 kr
  • Noble Hill Tapetserarverkstad Västra Ringgatan 8, Alingsås, 450 kr
  • Soffor som Pallar Molinsgatan 19, Göteborg, 400 kr
  • Strand Tapetseri & Inredning Stationsvägen 1, Mölnlycke, 350 kr

Prisuppgifterna inhämtades vid personligt besök eller via mejl. Vi sa inte att vi kom från GP. I samtliga fall bifogades bilder på pallen och broderiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.