Vid årsskiftet höjdes investeringsstödet för solceller från 20 till 30 procent av installationskostnaden.
Vid årsskiftet höjdes investeringsstödet för solceller från 20 till 30 procent av installationskostnaden. Bild: Mostphoto

Långa väntetider på pengar till solceller

Den som söker investeringsstöd för sin solcellsanläggning får räkna med att beskedet om pengarna dröjer. Ansökningar som kommer in nu får troligen vänta på kommande års bidragspott, som kan förändras efter valet.

ANNONS

Vid årsskiftet höjdes investeringsstödet till privatpersoner för solceller från 20 till 30 procent av installationskostnaden. Under våren har ansökningarna strömmat in till länsstyrelserna, och handläggningstiderna är långa.

– Det ser olika ut i olika län, men de ligger på ungefär ett år i snitt i landet, säger Andreas Gustafsson på Energimyndigheten, den myndighet som fördelar regeringens stödpengar på de olika länsstyrelserna.

Totalt handlar det om 915 miljoner kronor som regeringen avsatt per år för 2018-2020. Risken är stor att de pengar som finns kvar att fördela för 2018 inte räcker till de ansökningar som redan nu står i kö. Resten, och de som skickas in nu och framåt kommer behandlas i turordning men får förmodligen vänta på nästa års bidragspott. Vad som händer med bidraget efter valet – om det ligger kvar eller förändras – återstår att se.

ANNONS

Är det ens någon idé att söka när köerna redan är så långa, och man inte vet om bidraget blir kvar?

– Det tycker jag. Du förlorar inget på det – ansökan kan göras utifrån den installation du planerar göra, så du måste inte sätta igång bygget innan du får besked. Dessutom ger det en indikation till politikerna om hur intresset ser ut. Regeringen har tidigare skjutit till mer pengar för att korta köerna, när man sett att intresset varit stort, säger Andreas Gustafsson.

LÄS MER:Guide: Så får du solcellerna på plats i sommar

ANNONS