Låt dig inte luras av kvargtrenden

På kort tid har kvargkonsumtionen i Sverige exploderat och många förknippar kvarg med träning och en hälsosam livsstil. Men hur nyttigt är kvarg och vad är det för skillnad?

ANNONS
|

Förr användes kvarg vid bakning och matlagning. Nu är den ett populärt livsmedel som erbjuds från flera mejerier med många olika smaksättningar och gärna äts till frukost eller mellanmål. Kvarg förknippas också med sunda och aktiva vanor och äts av många för att den är rik på protein. I träningsvärlden blev kvargen, som ett naturligt proteinrikt livsmedel, snabbt en hit hos den som vill bygga muskler.

Björn Arnö är huvudinstruktör och en av ägarna till Crossfit Backaplan. Enligt honom är kvarg ett bra mellanmål och han och kollegorna menar att man ska se det som ett komplement till sin vanliga kost.

ANNONS

– Om man har svårt att få upp sitt proteinintag kan det absolut finnas nått positivt i att äta kvarg, men det är den ordinarie kosten som ska utgöra basen.

Han påpekar också att det är den naturella kvargen som lämpar sig som mellanmål. Väljer man en smaksatt variant innehåller den oftast mindre protein, men framför allt mycket tillsatt socker.

– Det är väldigt stor skillnad på den smaksatta och naturella, både i sockerhalt men också proteinmängden. Om man äter det för att få i sig protein ska man absolut äta naturell kvarg, säger Björn Arnö.

Frode Slinde är dietist på Göteborgs universitet och menar att proteinbrist sällan är ett problem.

– I Sverige har vi inte svårt att få i oss tillräckligt med protein så man behöver ingen specialprodukt för att få i sig protein. Om man tränar varje dag behöver man mer energi och behöver äta mer mat, så då får man i sig mer protein.

Det finns många varianter av kvarg och hela tiden kommer nya produkter till familjen. Det senaste är färskost med kvarg och grädde med kvarg, som båda lockar med höga proteinhalter.

Vad som är nyttigt och inte kan vara svårt att svara på då olika personer behöver olika typer av kost, men Frode Slinde menar att en balanserad kost där man äter varierat för att täcka sitt näringsbehov är det bästa, och att kvarg kan vara en del i en sådan kost. Däremot tror han inte att det finns ett stort behov av de många kvargprodukterna utan snarare att företagen passar på när konceptet kvarg säljer.

ANNONS

– Jag tror det är en trend.

På Ica Focus i Göteborg kan man se en snabb utveckling i kyldisken. Enligt butikschef Mats Redberg går det åt 500 burkar i månaden bara av de mest säljande varianterna. Såväl försäljningen som utbudet har ökat rejält.

– Istället för en liten plats på en ytterhylla är det sektionsvis med kvarg, det är mycket kvarg nu. Det har fullständigt exploderat kan man säga, och det är flera proteinprodukter som gjort.

Kvargen har blivit populär bland motionärer och människor som vill leva hälsosamt. Men det är lätt att luras till att tro att all kvarg skulle var någon supermat. Många kvargprodukter som erbjuds i affärerna är smaksatta och innehåller mycket tillsatt socker. Exempelvis innehåller vaniljkvargen från Danio nära fem gånger så mycket socker och bara hälften så mycket protein som den naturella från Lindahls.

– Det är inte så att kvarg per se är väldigt nyttigt, inte heller onyttigt, men jag kan inte käka ett kilo kvarg om dagen och räkna med att mina vitamin- och mineralvärden ska vara på topp, säger Björn Arnö.

Han menar att det finns ett antal naturliga proteinkällor man kan hålla sig till när man tränar mycket, och att kvarg är något som fastnat i träningsvärlden. Däremot får det inte ersätta en hel måltid.

ANNONS

– Man ska inte äta kvarg till lunch eller middag. Dels är det energimässigt extremt snålt, dels är näringsämnena inte noll men inte långt ifrån heller. Man anser att man vill få upp sitt proteinintag och då dricker man eller äter massa kvarg. Men man kan inte låta sig själv luras. Den smaksatta kvargen är inte något genuint nyttigt.

Det finns smaksatt kvarg utan tillsatt socker men inte heller den rekommenderas.

– Då är det någonting annat i. Om det är smaksatt med nått finns det ett ämne där i, även om det inte är socker.

Fakta: Kvarg

  1. Kvarg är en slags färskost, gjord av surmjölk som är koagulerad med mjölksyrabakterier.
  2. När mjölk syras skiljs de fasta beståndsdelarna ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk. Därefter passeras massan genom silar. Genom att tillsätta grädde kan man bestämma fetthalten på kvargen.
  3. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat och liknar keso, som också är en slags färskost, men gjord på vanlig söt skummjölk, också koagulerad med mjölksyrabakterie. Till skillnad från keso har kvarg en slät och krämig konsistens och syrligare smak.
  4. Kesella är namnet som Arla valt att ge sina kvargprodukter, och är alltså samma sak som kvarg.

Vad är Crossfit?

  1. Crossfit är en träningsform som växt sig stor under de senaste åren. Där blandas funktionella rörelser från gymnastikens grunder med tunga lyft. Övningarna kombineras med olika former av konditions- och koordinationsträning samt övningar med fokus på rörlighet.

Björn Arnös kosttips

  1. Fokusera på den vanliga maten. Björn Arnö menar att kvarg varken gör från eller till om man dricker läsk och äter pizza.
  2. Laga din egen mat och använd dig av bra råvaror.
  3. Tänk på att kvarg inte kan ersätta en måltid. Enligt Björn Arnö får näringsämnen i kvarg underkänt.
  4. Kvarg kan vara ett bra substitut för yoghurt, den naturella kvargen är fettsnål och sockersnål. Men tänk på att få i dig näring och planera resten av dagens måltider därefter. Ät genomtänkt.
ANNONS