Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

Kulörta chips med sötma, salt och fett

Ett knippe rotsaker i lövtunna skivor lockar i snackshyllan inför fredagsmyset. Påsen från I love eco knockade panelen. Men är de nyttigare än vanliga potatischips?

De flesta rotsaker har sötma i smaken och trivs med lite salt och fett. På testbordet serverades sju sorters blandningar av rotfruktschips. En sort avvek markant i innehållet med kassava, malanga samt lila och gul sötpotatis, från Renée Voltaire. Annars innehöll alla, utom den, rödbeta och palsternacka. Alla utom två innehåll dessutom morot. I olika proportioner, förstås.
Generellt var det en nöjd panel, som inte underkände något fabrikat.
– Det var riktigt gott, med bra blandningar av olika smaker och skilda texturer, sa Per Melgaard-Löken när hela testet var genomfört.

"Spröda och fina"

Vinnaren, I love eco, belönades med toppnoteringen fem fyrar i betyg. "Delikat direkt!", skrev Per Melgaard-Löken i sitt testprotokoll, och Marit Hagel: "Underbart spröda och fina". I den påsen fanns fyra sorters rotfrukter, med dominans av rödbetor och därefter palsternacka, potatis och morot.
Rödbetorna var en vattendelare:
– Rödbetorna är alltid godast, tyckte Camilla Pettersson.
– Rödbetorna blir för söta i den här blandningen, tyckte däremot Helena Engman.

Energimässigt ligger alla fabrikaten på ungefär 500 kalorier per 100 gram. Utom testets jumbo Trafo, som hamnar på 380 kalorier. Den har också lägst sälta och kan på grund av det och fettmängden anses som "nyttigast".
– Den skiljer sig lite från övriga, säger Frode Slinde, legitimerad dietist på Sahlgrenska akademin och som granskat näringsinnehållet i de sju testade påsarna.
Övriga sex ligger däremot i nivå med vanliga potatischips, när det gäller kalorier samt fett- och salthalter. Så det finns ingen anledning att välja dem av hälsoskäl.
– Rotfruktschips är inte nyttigare och det finns ingen anledning att välja dem framför vanliga potatischips, konstaterar han.

Äter du bara en näve?

Våra testpåsar varierar mellan 60 och 100 gram. Och även om en portion chips räknas till 25 gram, som motsvarar en normal näve, slutar nog få att äta innan påsen tagit slut.
– Alla påsar utom Trafo motsvarar kalorimässigt en liten lunch, säger Frode Slinde.
Den påsen var också dyrast på testbordet med ett kilopris på strax under 400 kronor.
– Kostnaden är ju också intressant, om man jämför med vad det kostar att köpa lite rotsaker och det är ganska enkelt att göra rotfruktschips själv. Man behöver bara en mandolin eller osthyvel och köra chipsen i 175 grader med lite olja och kryddor, tipsar han.
Det har Margitta Grotenfelt redan prövat:
– De blev vackra och äckliga!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.