Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kort - medlem 07

Avbetalning kan bli dyrt om man inte lusläser villkoren. Det visar GP Konsuments undersökning av sex hemelektronikföretag. Samtidigt ger medlemskorten och kreditkorten bara marginella förmåner.
Villkoren för att dela upp betalningen är snarlika hos Siba, Onoff, El-Giganten, Euronics, Expert och Mediamarkt. Tabellen intill visar den totala kreditkostnaden vid en avbetalning på tolv eller 24 månader. En produkt för 10 000 kostar då som mest 11 601 kronor, inklusive årsränta och övriga avgifter.
Men man ska vara uppmärksam på att räntan ofta stiger i takt med betalningstiden. Om du exempelvis köper en tv för 10 000 kronor hos Siba och delar upp betalningen på sex år, har du till slut betalat totalt 17 352 kronor för apparaten. Då ingår 12,72 procents ränta och aviavgifter på 39 kronor i månaden. Samma alternativ hos Onoff kostar 18 223 kronor. Då är årsräntan 15,96 procent.
- Det gäller att man tar sig tid och sätter sig in i kreditvillkoren, säger Susanne Johansson på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå. Det handlar om att hela tiden informera sig om det finansbolag som företaget samarbetar med.
Men att ta reda på den totala kreditkostnaden är inte lätt. När vi ringde bankernas kundtjänster, som vanliga konsumenter, var det i vissa fall omöjligt att få besked.
Bäst på att redovisa vad hela avbetalningen kostar var Resurs Bank, kreditgivare för Siba och Onoff, som de två företagen äger tillsammans.
Handelsbanken Finans är kreditgivare åt Euronics, El-Giganten och Mediamarkt. Där var det svårt att få raka besked.
- Butikerna har olika kampanjer och jag kan inte svara på vilka som gäller just nu, förklarade handläggaren.
Experts kreditgivare, GE Money Bank, gav beskedet att 24 månaders avbetalning är räntefri. Men detta, visade det sig, förutsätter att man inom den tiden betalar av hela skulden. Eventuell kvarvarande skuld påförs 19,5 procents ränta, vilket vid ett högt kreditbelopp innebär en rejäl kostnad.
Vissa hemelektronikkedjor satsar hårt på sina kundkort, som en metod att locka oss att bli stamkunder. Siba marknadsför sitt kort tydligt, likaså Onoff, medan Euronics och Expert främst lyfter fram särskilda erbjudanden. Mediamarkt har tillsammans med El-Giganten valt att inte använda sig av medlemssystemet.
I reda pengar vinner konsumenten inte mycket på att skaffa ett kundkort, men å andra sidan är kortet gratis. Siba och Expert ger 100 kronor i rabatt vid nästa köp om du handlar för minst 10 000 kronor. Ett liknande bonussystem har Euronics, men där måste du handla för 20 000 för att få en värdecheck på 100 kronor. En försäljare på en Euronicsbutik förklarar:
- Kortet är inget du behöver bry dig om, det är något Euronics vill slänga på dig för att du ska bli en trogen kund.
Rabattsystemen är också krångliga. Om du handlar för 10 000 kronor hos Siba kan du utnyttja 100 kronor i bonus vid nästa köp, men då får rabatten bara utgöra tio procent av priset. Alltså: vid ett köp för 500 kronor är det bara möjligt att utnyttja 50 av dina bonuskronor.
I övrigt handlar medlemskapen främst om kunderbjudanden hem i brevlådan och att utan årsavgift, eller för en viss summa per år, knyta kredit till kortet. En kreditprövning genomförs - i regel krävs att du har fast jobb och saknar betalningsanmärkningar.
Du är inte tvungen att skaffa kedjans eventuella kreditkort för att kunna avbetala. Samtidigt är Siba, Onoff och Euronics måna om att du väljer deras varianter av Mastercard.
Onoff tar ut en avgift på 95 kronor per år för kortet, medan det hos Siba är gratis första året. Därefter kan du välja att säga upp det eller fortsätta, men då kostar det 145 kronor per år. Euronics tar inte ut någon årsavgift för sitt Mastercard.
Företagen pekar på att deras kreditkort ger möjlighet till att dela upp betalningen, att de är internationellt gångbara och fungerar i vanliga uttagsautomater.
- Det finns lite att se upp med. Man bör sätta sig in i de finstilta villkoren innan man bestämmer sig. Villkoren ska man få i samband med ansökningshandlingarna. De är inte lättlästa, men man bör ändå ta sig den tiden, säger Susanne Johansson på Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.
Bankomatuttag är dyra. 2,95 procent av beloppet, men lägst 45 kronor, kostar det att ta ut kontanter med Sibas och Onoffs Mastercard. 25 kronor är avgiften med Euronics kort. Då oavsett hur mycket du tar ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.