Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knivar - kockknivar -test

2011. Ett högt pris är ingen garanti för en bra kockkniv, visar GP:s test. Dyraste kniven håller skärpan dåligt och rostar snabbt.

Vad skiljer egentligen en kockkniv för 2 500 kronor och en för 150 kronor förutom design och varumärke? På GP Konsuments uppdrag har Testfakta skickat nio kockknivar i olika prisklasser till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

En bra kockkniv ska så klart vara vass. För att undersöka skärpan använde sig laboratoriet av en vedertagen metod där knivarna får skära fram och tillbaka i en maskinell rörelse genom en stapel av 15 mm tjocka pappersremsor. Alla knivar belastades lika mycket och efter tio rörelsecykler räknades antalet avskurna papper. Klart vassast är Porsche och Mac.

- Man kan känna med bara handen att det skiljer ganska mycket i skärpa mellan knivarna. Porsche och Mac är jättevassa medan Sabatier och Ikea är klart slöare, säger Magnus Palm, testledare på SP.

Men att en kniv är vass precis när du köper den är en sak. Det ska gärna hålla skärpan ett tag också så att man slipper plocka fram slipbrynet varje gång kniven ska användas.

- Detta testades genom att vi gjorde om samma prov igen efter att knivarna skurit 30 gånger fram och tillbaka genom ett papper med hög nötningseffekt, säger Magnus Palm.

Medan Porsche höll sig relativt vass förlorade Mac hela 60 procent av sin skärpa. Efter ett visst slitage är testets i särklass dyraste kniv inte vassare än den billigaste från Ikea. Ikeas kniv påverkades inte alls av nötningen.

En annan form av slitage som knivar utsätts för är rost. Och även här visade sig Mac-kniven vara extra känslig. Medan Porsche och OBH Nordica ser nästan opåverkade ut efter korrosionstestet är Mac mer eller mindre obrukbar med stora rostfläckar och frätgropar där smuts och bakterier kan samlas.

- Stora flagor har lossnat från eggen. Den ser helt bedrövlig ut, säger Magnus Palm.

Enligt Magnus Palm tyder både korrosionstestet och slitagetestet på att Mac-kniven är tillverkad i ett mjukare och mindre korrosionshärdigt stål.

- Om jag får spekulera lite så tror jag att Mac-kniven är tillverkad så att den ska vara lätt att slipa om. Ju mer rosttålig en kniv är, desto svårare brukar det vara att slipa om den. Här måste tillverkarna gå en balansgång.

Att det skulle vara så är dock inget som framhålls av Mac själva. På hemsidan står det att kniven är gjord i extra hårt stål som gör eggen extra slitstark och rostfri. Kniven sägs hålla skärpan mycket längre än andra ledande knivmärken.

Knivtillverkarna framhåller även att deras knivar är välbalanserade – det vill säga att knivblad och handtag väger lika mycket. De flesta knivar i testet lever upp till detta, men några av dem faller framåt om man balanserar kniven just där pekfingret ska vara vid normal användning. Sämst balans har Åhléns kniv Zeus och Oden från OBH Nordica.

Laboratoriet undersökte också knivarnas böjtålighet genom att spänna fast dem i spetsen och belasta kniven med ett kilo vinkelrätt mot kniven. När belastningen tagits bort mättes den kvarvarande böjningen. Flera av knivarna påverkades inte alls medan till exempel Fiskars kniv böjdes åtta grader.

- Den här typen av böjningar är inget som sker vid normalanvändning, men det säger ändå något om styrkan. Det är lätt att fastna med kniven i knivhållaren eller skärbrädan, säger Magnus Palm.

Slutligen tittade laboratoriet även på handtagens utformning. De flesta knivar har ett stopp där bladet börjar så att man inte kan slinta med handen.

- Men två av knivarna, Ikea och Porsche, har ett sluttande blad mot handtaget. Vi har inte undersökt huruvida handen kan glida ut på bladet men visst kan det finnas en sådan risk, säger Magnus Palm.

Fotnot: Följande knivar testades: Fiskars Functional Form, Global G-2, Ikea Gynnsam, Jamie Oliver, Mac NKB 85, OBH Nordica Oden kockkniv, Porsche 301, Sabatier, Åhlens Zeus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.