Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Klen klippkraft med batteridriven trimmer

Med batteridrift går det inte att trimma gräskanterna särskilt länge – tio minuter i sämsta fall. Vi har testat sju grästrimmers för att se vilken som klarar jobbet bäst.

En sak är säker: grannarna kommer bli gladare om din nästa trimmer blir batteridriven. 
För inte bara är maskinerna betydlig tystare, de är också mer kortlivade. 
Det visar ett test av sju batteridrivna grästrimmers som det tyska laboratoriet SLG gjort på uppdrag av Testfakta. 


På labbets gräsmattor testades hur länge och hur mycket maskinerna med en prislapp upp till 1 600 kronor klarar av att klippa i både högt och normalhögt gräs innan batterierna måste laddas. 
Längst orkade Gardenas trimmer, som klarar att klippa i 25 minuter i genomsnitt – att jämföra med maskinen från Bosch som måste laddas redan efter dryga tio minuter. Det tycker testledaren Andreas Müller är väl kort:
– De här maskinerna är visserligen inte avsedda för att klippa större ytor, men på tio minuter är det inte säkert att du ens klarar att trimma gräskanterna i en liten trädgård.

Tanken är att trimmern ska klippa allt det gräs som inte gräsklipparen kommer åt – därför bedömde labbet hur bra maskinerna klarar att klippa i sluttningar, intill staket, träd och buskar och slutligen att vertikalskära intill stenläggning. Något som maskinen från Jula klarar extra bra tack vare sitt stödhjul. 
Alla maskiner i testet är så kallade plattformsmaskiner. Det innebär att man kan dela batteri och laddare med andra 18-voltsmaskiner av samma märke. 
Och ett extra batteri kan komma väl till pass då flera av batterierna tar lång tid på sig att ladda. 
Värst är Black and Deckers, som tar nära fem timmar att ladda, att jämföra med Ryobi, som laddas fullt på bara 50 minuter, trots att batteriet är större.
– Det är stora skillnader på laddarna som följer med vid köp. Några tillverkare skickar med enkla laddare som stoppas direkt i väggkontakten. De är billigare men laddar batterierna mycket långsammare än en riktig laddstation. 

Extra tråd och knivar kostar pengar och är absolut något att ta med i kalkylen när man väljer trimmer. 
För i takt med att trädgården ansas, så slits knivar och trimmersnöre ner. De flesta maskiner har ett trimmerskydd, men detta till trots förbrukar trimrarna en del tråd. 
Och har man mycket sten i trädgården är det stor risk att knivarna tar mycket stryk, menar Andreas Müller. 
En trimmer är ingen komplex maskin menar Andreas Müller, som inte ser några enorma skillnader i prestanda mellan produkterna, vare sig de klipper med knivar eller trimmertråd. 

Däremot är de olika lätta och sköna att jobba med. 
Sämst betyg för ergonomi och hantering får trimmer från Bosch, tätt följd av Jula och Clas Ohlson. 
De har bland annat gjort det onödigt svårt för användaren att byta knivar eller tråd, anser Andreas Müller. 
Han menar också att Clas Ohlsons och Julas maskiner dessutom har för små handtag, även om dessa produkter förvisso kan vara ett bra val för någon med små händer.
–  Det allra bästa är om man kan ta sig till en butik och prova maskinerna. Det är viktigt att de passar i längd och att handtag och reglage känns bra. 
Bäst i test blev Ryobis trimmer. Den klarar alla klippmoment bra och laddar batteriet snabbast. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.