Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kladdigheten vägde tyngst i smaktestet

Sex kladdkakor ställde upp i racet om att bli godast, när konsumentpanelen skulle testa. Ingen kaka fick full pott. Vinnare blev en kaka från ett av livsmedelskedjornas egna varumärken.

Recepten på kladdkaka är förmodligen fler än det finns hushåll i Sverige och det går att variera kakan i princip hur mycket som helst. Med after eight på toppen blir det en mintkladdkaka, med krossad choklad i blir det något helt annat. Men gemensam nämnare är ändå kladdigheten, för utan det lite "ogräddade" stuket blir det ingen kladdkaka.

För den som inte vill, hinner eller orkar baka sin egen, finns förstås färdiga att köpa. Dels finns det färska, som går att hitta på konditorier eller i vissa mataffärernas bröddiskar, dels finns det djupfrysta.

LÄS MER: Olika märken – samma tillverkare

Och det är de djupfrysta vi har valt att testa den här gången. Sex olika kakor var vad vi till slut valde att ta med i testet, alla köpta i någon av de vanligaste livsmedelsbutikerna.

Finns fler

Det finns betydligt fler varumärken fryst kladdkaka, men vid en granskning av innehållet och näringsvärdet visade det sig att flera av kakorna hade exakt samma innehåll (Dazzley, Favorit, Ica och Triovella) och flera av dem tillverkas i samma fabrik, hos Almondy i Torslanda (exempelvis Dazzleys och Favorit). Eftersom det inte gick att få bekräftat att det inte rörde sig om exakt likadana kakor valde vi därför att endast ta med en av de kakor som verkar vara samma och valde då Icas.

Och det var just Icas egna kladdkaka som tog hem segern i testet, strax före Coops.

Almondy tillverkar även Coops kaka, vilket anges tydligt på förpackningen, men den har uppenbart ett annat recept än övriga. (Texten fortsätter efter bilderna).

Detta betyder betygen:

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

Överkorsad fyr=uselt

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Ica

<p><strong>Pris:</strong> 19,50 kr (48,75 kr/kg) <br /><strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Ica Maxi, H&ouml;gsbo <br /><strong>Plus:</strong> God kakaosmak. Fin, mjuk kant. Perfekt toning fr&aring;n kladdig till fastare. M&ouml;rk och fin f&auml;rg. <br /><strong>Minus:</strong> Saknar lite krispigt ovanp&aring;.</p>
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Coop

<p><strong>Pris:</strong> 21,50 kr (53,75 kr/kg) <br /><strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Coop Forum, Sisj&ouml;n <br /><strong>Plus:</strong> Bra chokladsmak. H&auml;rligt kladdig. Tydlig chokladsmak. Perfekt kant. <br /><strong>Minus:</strong> N&aring;got f&ouml;r s&ouml;t.</p>
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Kvarnvingen

<p><strong>Pris:</strong> 17,90 kr (44,75 kr/kg) <br /><strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Lidl, Lerum <br /><strong>Plus:</strong> Bra kladdighet. Lagom s&ouml;t. God chokladsmak. <br /><strong>Minus:</strong> Lite seg och gummiaktig. Konstig eftersmak.</p>
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Frödinge

<p><strong>Pris:</strong> 24,50 kr (61,25 kr/kg) <br /><strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Ica Maxi, H&ouml;gsbo <br /><strong>Plus:</strong> Bra chokladsmak. Kr&auml;mig. <br /><strong>Minus:</strong> F&ouml;r s&ouml;t. K&auml;nns ogr&auml;ddad. Konstgjord smak.</p>
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Fria

<p><strong>Pris:</strong> 36,95 kr (92,37 kr/kg) <br /><strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Bonum, Gr&aring;bo <br /><strong>Plus:</strong> Trevligt, hembakt utseende. Kraftig chokladsmak. <br /><strong>Minus:</strong> Smakar lite br&auml;nt. Inte s&auml;rskilt kladdig. F&ouml;r lite s&ouml;tma.</p>
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Almondy

<p><strong>Pris:</strong> 24,95 kr (65,37 kr/kg)<br /> <strong>Vikt:</strong> 400 g <br /><strong>Ink&ouml;pt p&aring;:</strong> Coop Forum, Sisj&ouml;n <br /><strong>Plus:</strong> Seg och bra konsistens. L&auml;tt att sk&auml;ra. <br /><strong>Minus:</strong> Blek i f&auml;rgen. Smakar pepparkaka. Udda bismak.</p>

En ickeglutenfri

Marita Bouzayenne var en av de som utsåg Icas kaka till den bästa i startfältet med motiveringen:

"Fantastisk konsistens, god kakaosmak, väldigt krämig, fin mjuk kant. Man skulle kunna tro att det var min son som gjort denna", skrev hon och förklarade sedan att det var ett av de bästa betygen en kaka kunde få.

– Min son gör de allra godaste kladdkakorna, sa hon.

Almondys egen kaka lyckades mindre bra i vårt smaktest och hamnade sist hos panelen. Det var dock tätt i botten och det var små marginaler som skiljde Almondy från Frias och Frödinges kakor.

Frödinges kladdkaka, som är den enda av de testade som inte är glutenfri, var den som delade panelen mest. Två stycken tyckte att den var bästa kakan, fyra att den var den sämsta.

–Jag tyckte att den var riktigt obehaglig, säger Anette Åquist, som grimaserade ordentligt när hon fick in kakan i munnen.

Krisp saknades

"Bäst 'kletighet'. Påminner om den allra första gången jag åt kladdkaka. Jag gillar att den inte är så mörk", skrev Marie Insulander, som utsåg kakan till den bästa, i sitt protokoll.

Kletigheten, sötman och kanterna var det som diskuterades flitigast, både i protokollen och i sammanfattningen efter testet. Flera av panelmedlemmarna noterade att många av kakorna hade lite för torra kanter i förhållande till mitten.

Dessutom noterades att de köpta kakorna saknade den lite krispiga ytan som hembakta kladdkakor oftast har.

– Hemmagjorda skall nästan vara hårda på ytan och det var det ingen av dessa som var, sa Peter Smith, som var en av dem som tyckte bäst om vinnarkakan.

Så gjordes testet

De sex kladdkakorna serverades anonymt och numrerade 1-6. Halva panelen började med de låga numren och andra halvan med de höga numren.

Till kakorna serverades vanligt vatten och smörgåsrån.

Kommentarerna är hämtade ur testprotokollen. Kakorna inhandlades 3 maj 2019 och det är de ordinarie priserna som anges. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Konsumentpanelen bestod av tolv deltagare: Marita Bouzayenne, Mia Ellison, Emil Fredriksson, Marie Hansson, Anna Granholm, Ulla Haglund, Marie Insulander, Åsa Mårtensson, Peter Smith, Rainer Szczypinski, Katarina Slettengren och Anette Åquist Falkenroth.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.