Kex - digestive 07

ANNONS
|

Digestive-kex är en klassiker bland kex och i det närmaste ett måste på ostbrickan. Precis som för många andra varor har marknaden de senaste åren begåvats med en lång rad kopior. Etablerade varumärken har fått konkurrens av de stora kedjornas egna varumärken, liksom av många lågprisvarianter.

Företaget McVitie's hävdar att dess digestive-kex är "originalet", bakade sedan 1842. Även företaget LU gör anspråk på att ha gamla anor i digestive-bakandet. På paketet står att deras digestive-kex är gjorda enligt "det klassiska receptet sedan 1846".

Just klassikerna stod högt i kurs när GP:s konsumentpanel smaktestade åtta olika digestive-kex. Både McVitie's och LU:s digestive-kex fick fyra fyrar i betyg.

ANNONS

Men lika goda tyckte panelen att en av de många kopiorna, kexen från Ica, var.

Något lätt jobb var det inte att sätta betyg på de olika digestive-kexen.

- Man måste verkligen anstränga sig för att hitta någon skillnad mellan kexen. Det är bara en sort som ser lite annorlunda ut. Det är nästan så att man tror att det är samma deg i alla, fast de stämplat olika saker på, menade panelens Gabor Kisch.

Därför var det en allvarlig panel som under koncentrerad tystnad smakade sig igenom de åtta olika digestive-kexen. Slutresultatet blev som det första intrycket: inget toppen-kex men heller inga riktiga bottennapp.

Gabor Kisch testade kexens smulfasthet genom att trycka hårt med pekfingret på varje kex.

- Vissa är ju stenhårda, andra går sönder hur lätt som helst. Jag gillar när de är lite krispiga, de skall inte bara falla isär i munnen..

Lägst betyg fick digestive-kexet från X-tra, Coop lågprismärke. Det kexet var betydligt ljusare till färgen än övriga, och var också det kex som orsakade mest diskussion. Dennis Novatny tyckte inte alls att kexet såg gott ut.

- Men smaken växer, ju mer man äter desto godare blir det, menade Patricia Johannesson.

Helt olika inställning hade panelmedlemmarna både till betydelsen av kexets fabrikat och deras innehåll. Mirjana Avramovic' håller sig helst till originalmärken, medan Gabor Kisch tycker att märket är ointressant. Dennis Novatny är noga med att titta på vad maten han äter innehåller.

ANNONS

- Jag brukar läsa på paketen för att se ifall de innehåller transfetter eller härdade fetter. Jag är beredd att offra lite smak om jag vet att det är ett bra innehåll.

- Nä, är det fredagskväll framför tv-n, då skall det vara lyxigt. Då spelar innehållet ingen roll, menade Gabor Kisch.

Fyra fyrarDigestiveFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Fyra fyrarThe original DigestiveFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Fyra fyrarDigestiveFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Tre fyrarDigestive, kex av fullkornsveteFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Tre fyrarDigestive, KravFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Tre fyrarDigestivesFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Tre fyrarDigestive, kex av fullkornsveteFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Två fyrarDigestive, Vetekex med fullkornsvetemjölFabrikat:

Innehåll:

Pris:

Inköpsställe:

Kommentar:

Panelens bästa tips om hur du äter digestive-kex på godaste sätt:

Paneldeltagare:

Så gjordes testet:

Detta betyder betygen:

ANNONS