Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kamera - systemkamera - test

2010. Med en systemkamera ökar de kreativa möjligheterna. Man är i det närmaste garanterad högre bildkvalitet än med kompaktkameror.

Och så kan byta optik och koppla på extrautrustning.

En klassisk spegelreflex finns på önskelistan hos många uppåtsträvande fotografer och entusiastiska amatörer. Utbytbar optik ger möjligheter som inte kompaktkamerorna har, och bildkvaliteten är alltid hög­re. Sedan får man leva med att den känns stor och klumpig i handen på någon som är van vid mindre redskap.

Ska man ha en kamera som kan växa med uppgiften är en spegelreflex det smartaste valet. Fast egentligen bör man kalla dem systemkameror. De bygger på ett system där kamerahuset är kärnan och att man sedan bygger på med tillbehör som optik, blixt och batterigrepp.

På senare tid har systemkamerorna vuxit som segment i och med de nya hybriderna – små kameror utan speglar, som är mindre än spegelreflexer men som erbjuder samma flexibla möjligheter. Bild & Ljud Hemma har i sitt decembernummer testat fem systemkameror.

Systemkameror

Canon EOS 60D

Canon har tagit det bästa från två världar och kombinerat alltihop i EOS 60D. Åtminstone det bästa från Canons världar, men det är som bekant inte lite. EOS 60D bygger på tekniken från den dyra, semiprofessionella 7D som sitter i ett mindre kamerahus som bygger på föregångaren 50D. Resultatet är en kamera som har rubbet, som man brukar säga.

För de här pengarna saknar inte EOS 60D mycket. Avsaknaden av autofokus när man filmar kan verka hämmande för amatörer, men det går inte att komma ifrån att bildkvaliteten är klassledande. Med reservation för att vi inte testat Nikon D7000 ännu, som är 60D:s närmaste konkurrent. Canon-kameran är byggd för erfarna fotografer som kan tillgodogöra sig den omfattande funktionsnivån och som önskar sig en bildkvalitet som hör hemma i proffsklassen utan att behöva pantsätta sin själ för att ha råd. En klockren sexpoängare.

Olympus E-5

Olympus E-5 är ett klart steg framåt i förhållande till föregångaren E-3. Men det kostar. Även om kameran är en av de mest gedigna, och det inte går att klaga på bildkvaliteten, är det svårt att se vad de extra pengarna egentligen tillför om man jämför med Canon EOS 7D eller 60D, Nikon D300s – eller kommande D7000 för den delen. Den optiska kvaliteten går inte heller att klaga på. Frågan är om E-5 kan locka andra än de som redan investerat i ett Olympus-system när inträdesbiljetten kostar så mycket.

Sony Alpha A55

Alpha-kameran är lika liten som Nikon D3100 fast har inte ett fullt lika välformat handgrepp. Sökarytan är större och det är lätt att sätta sig in i alla funktioner, delvis beroende på att Sony har lagt in förklaringar på svenska av alla funktioner i menysystemet. Sony Alpha A55 är kanske den mest innovativa kameran som finns för under 10 000 kronor. Snabb, fasbaserad autofokus, blixtsnabb bildhastighet, GPS, överskådlig skötsel och oerhört hög bildkvalitet ger kameran prestanda som tillhör toppklassen. Bortsett från att autofokusen väsnas när man filmar och att batteritiden är i kortaste laget går det inte att klaga på mycket. A55 är en mycket välgjord kamera som har allt de flesta kan tänkas behöva.

Samsung NX100

NX100 är lätt att tycka om. Man är garanterad ett bättre grepp än med många mindre hybridkameror. Användarvänligheten saknar nästan helt fallgropar, man arbetar snabbt med NX100 som känns genomarbetad och överskådlig. Bildkvaliteten tillhör toppklassen, med god hjälp av skarp optik som bara har måttlig färgbrytning. Tack vare brus bara på de högsta ISO-värdena blir det nästan full pott för Samsungs kamera. Den har dock sina brister. Ingen blixt, ingen bildstabilisator och kort zoomräckvidd får säkert somliga potentiella kunder att leta bland andra kameror.

Nikon D3100

D3100 riktar sig till amatörer som vill ha systemkamerornas flexibilitet, utan komplexiteten som många spegelreflexer medför. Det lyckas Nikon bra med. D3100 är ett bra köp om man ser till vad man får för pengarna: väldigt bra upplösning, kompakta mått, låg vikt och briljant användarvänlighet. Nikon-kameran är faktiskt så bra att den förtjänar ett bättre objektiv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.