Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kamera - kompakt - test

Zoom, bättre optik och smarta funktioner gör att kompaktkameran tar betydligt bättre bilder än mobilen. Vi tar testat nio modeller.

För att möta konkurrensen från de allt bättre telefonkamerorna har vanliga kompaktkameror utrustats med extra allt. De har ofta en ordentlig zoom, de filmar i full HD-kvalitet och har inbyggt trådlöst nätverk för att kunna ladda över bilder och filmer direkt till datorn.

Men det viktigaste är förstås bildkvaliteten.

- De här kamerorna är bättre än någon mobilkamera. De flesta av dem passar dessutom alla typer av användare eftersom de går att använda både med full automatik och med avancerade egna inställningar, säger Roy Brooker, testledare på det brittiska laboratoriet Intertek som på uppdrag av GP Konsument via Testfakta jämfört nio olika kompaktkameror på den svenska marknaden.

Laboratoriet undersökte kamerornas snabbhet, bildkvalitet inomhus och utomhus, hur blixten fungerar och hur användarvänliga de är. Dessutom bedömdes hur bra antiskakfunktionen var.

Antiskak, eller bildstabilisering, är en funktion som känner av om du darrar på handen när du ska ta bilden. Mekanik i kameran kompenserar då så att bilden ändå blir skarp. Ju mer du zoomar, desto viktigare är det att bildstabiliseringen fungerar bra. Det gör den inte på kamerorna från Sony och Panasonic, som tog fler oskarpa än skarpa bilder när bildstabiliseringen testades.

För att bedöma bildkvalitet och färgåtergivning knäpptes bilder både inomhus och utomhus i olika sorters ljus. Kamerorna var då inställda på autoläge, närmare bestämt så kallad intelligent auto. Då identifierar kameran själv vad det är för typ av bild som ska tas och anpassar sig efter det.

- De här datorprogrammen fungerar olika bra, säger Roy Brooker.

Testets vinnare, kameran från Casio, presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Den har även testets jämnaste blixtljus. Liksom flera andra kameror i testet erbjuder den möjlighet att fokusera manuellt. En svaghet för den som snabbt vill få över bilderna till datorn eller telefonen är att Casio saknar trådlöst nätverk.

Så gjordes testet

Bildkvalitet: En rad olika inomhus- och utomhusbilder togs med varje kamera.

Bildstabilisering: Olika användare tog bilder med zoom på ett motiv på tio meters avstånd,

Snabbhet: Tiden mättes från avtryck till dess att kameran fokuserat med autofokus och tagit bilden.

Övrigt: Labbet bedömde kamerornas LCD-skärmar, hur kameran var att använda, samt hur bra de medföljande instruktionerna var.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.