Stor skillnad i prestanda - bryggtid och temperatur -när kaffebryggare testades.
Stor skillnad i prestanda - bryggtid och temperatur -när kaffebryggare testades.

Kaffebryggare - test

ANNONS
|

Ett gott kaffe hänger inte bara på kaffesorten. En bra bryggare är minst lika viktig. GP bad därför Testfakta låta det brittiska laboratoriet Intertek göra ett test av åtta olika kaffebryggare i momenten bryggprestanda, hanterbarhet och funktioner.

Enligt standarden ECBC (European Coffee Brewing Centre) ska bryggtiden för en kaffebryggare ligga på mellan fyra och sex minuter. Bryggvärmen ska vara 92 till 96 grader, medan värmehållningen ska ge ett kaffe på 80 till 85 grader.

Men testet av åtta vanliga modeller på den svenska marknaden visar att sanningen ligger en bit bort från standarden. Endast tre av åtta kaffebryggare klarar kraven.

ANNONS

Sämst i test blev Bosch Private Collection. Den behövde 6,16 minuter på sig att brygga och temperaturen låg endast på 81,6 grader. Den låga temperaturen innebär att även värmehållningen drabbades; medeltemperaturen i kannan efter bryggning var endast 73,5 grader.

– Jag blev förvånad, och gjorde till och med ett andra test för att försäkra mig, men det visade på samma resultat. Den blir helt enkelt inte varm nog, säger Interteks chefstekniker Caroline Blenkhorn.

Den svenske kaffeexperten Philippe Barreca går ännu längre i sina kommentarer om Boschbryggarens resultat.

– Den låter verkligen kass. Du kan använda dig av världens bästa kaffe, men det kommer ändå inte att smaka bra. När det tar sådan lång tid att brygga utvecklas garvsyra. Kaffet blir bittert och beskt, säger han.

På Bosch är man överraskad över resultatet.

– Jag har varit i kontakt med våra tyska kolleger. De kommer att undersöka saken närmare på vår fabrik, säger Mari Tormälä, produktchef för Bosch i Nordeuropa.

Inte heller bryggarna från Philips, Kenwood, Hugin och Melitta klarar kraven. Men i de fallen ligger mätvärdena relativt nära standarden.

Anmärkningsvärt är dock att Melittabryggaren är ECBC-märkt, vilket betyder att den borde prestera inom ramen för standarden. Enligt Philippe Barreca är det dock inget att hänga upp sig på.

ANNONS

– Det fattas bara några grader, så det är inte så farligt, säger han.

Bäst i test blev tre bryggare: Electrolux, OBH och Mocca Master. Dessa tre modeller brygger snabbt, 4,11 respektive 4,41 och 4,45 minuter, och har en bryggtemperatur på mellan 92 och 94 grader.

– Det är jättebra siffror. Det är där det ska ligga, säger Philippe Barreca.

Om de kaffebryggarna presterade likvärdigt, så är det desto större skillnad i pris. Mocca Master, som är testets dyraste bryggare, är till exempel mer än dubbelt så dyr som Electrolux-maskinen.

Eftersom inte alla bryggare klarade 1 liter vatten utgick man från den bryggare som hade minst vattenbehållare (0,75 liter). Kaffemängden som användes var 42 gram, vilket motsvarar sju gram kaffe per kopp. Bryggtemperaturen mättes med ett termoelement som placerades 20 mm från filtrets bas. Bryggtiden mättes fram till dess att tiden mellan de sista dropparna i kannan var ungefär två sekunder.

Varmhållning: Det färdigbryggda kaffet hölls varmt på värmeplattan under en timme. Temperaturen på kaffet mättes var tolfte sekund och den redovisade temperaturen är ett medelvärde för samtliga mätpunkter.

Det brittiska laboratoriet Intertek har på Testfaktas uppdrag testat åtta olika kaffebryggare från den svenska marknaden. Testet omfattar momenten bryggprestanda, hanterbarhet och funktioner. Alla kaffebryggare testades med identiska kaffesorter och filter.

Testet utgår från European Coffee Brewing Centers standard. Den säger bland annat att temperaturen på bryggvattnet ska ligga på mellan 92 och 96 grader, samt att kaffebryggarens värmeplatta ska klara att hålla kaffets temperatur på 80 till 85 grader. Dessutom ska bryggtiden för en liter vatten vara mellan fyra och sex minuter.

Betygsättningen har gjorts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. Betygsättningen av bryggprestanda bygger på laboratoriets uppmätta värden. En bryggare som klarar standardens krav har fått högsta betyg. De bryggare som inte klarar kraven har fått betygsavdrag utifrån avvikelsen mot standardens krav.

Bryggprestandatestet utgörs av tre olika delmoment (bryggtid, bryggtemperatur och varmhållningstemperatur). En bryggare som endast fallerar på ett delmoment får avdrag för det moment som man inte uppfyller, vilket innebär att en bryggare som inte uppfyller samtliga krav enligt standarden ändå kan få ett sammantaget betyg över 3.

I totalbetyget har resultaten från de olika testparametrarna viktats samman till ett totalbetyg; bryggprestanda (bryggning och varmhållning) har viktats med 90 procent och hanterbarhet med 10 procent.

ANNONS