Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaffe -test

2012. Det skiljer mycket på en kopp kaffe. Men det skiljer ännu mer på priset. Flera i konsumentpanelen föredrog testets klart billigaste sort.

När panelen slagit sig ned runt det avlånga testbordet sätts de nyinköpta bryggarna igång. Likt en åttahövdad orkester börjar de långsamt att spela. Dova toner följs snart av ett ljust droppande som byggs upp till ett finstämt porlande. Då och då morrar slagverket till med gurglande bastoner om vartannat. Det fem minuter långa stycket avslutas med ett crescendo där hela orkestern sluter upp i en kraftig ångpust.

Att brygga kaffe genom filter visar sig vara förvånansvärt ovanligt bland panelmedlemmarna. Tre stycken räcker lite försiktigt upp handen på frågan medan metoder som pressobryggare och kapselmaskin är minst lika vanliga.

- En perkolator står på min inköpslista, säger Susanne Johansson.

- Jag tycker helt enkelt att det blir så himla gott kaffe.

Marie Berlin Martinsson berättar att det kommer att bli en utmaning att prova kaffet svart. Hon får medhåll från flera i panelen som helst har mjölk i sitt kaffe. Rickard Trulsson, däremot, har nyligen börjat dricka svart. Han vill ha det starkt och snabbt i espressoform.

När kaffet hällts upp börjar en lång stunds andaktlig tystnad. Bara ett svagt sörplande hörs när panelen tar sig igenom de åtta sorterna. De flesta använder sked för att smaka på den heta drycken och för att om möjligt kunna fördela kaffet i hela munnen.

När provningen är slut och protokollen samlats in börjar samtalet om vad som varit godast.

- Jag tyckte att det skiljde jättemycket mellan dem. Vissa var djupa i färgen, vissa ljusa. Några doftade väldigt mycket medan andra lite, säger Marie Berlin Martinsson.

- Jag blev förvånad över att så få verkligen luktade riktigt kaffe, säger Rickard Trulsson och fortsätter:

- Troligen doserar man oftast mer hemma än vad paketet rekommenderar.

I testet jämfördes bara sorter som betecknats som mellanrostade medan många i panelen sade sig dricka mörkrostat kaffe när de själva fick välja.

Ett kaffe stod ut både i panelens kommentarer och när betygsprotokollen granskades. Marie Berlin Martinsson var en av flera som reagerade på sorten:

- Det blev min favorit direkt. Drar lite åt pepparkakshållet, riktigt fylligt och gott, säger hon och syftar på Hushållskaffet från Netto som favoriten.

Hushållskaffet fick flest toppbetyg men var samtidigt kvällens vattendelare med även flest antal underkända omdömen. Alice Sjöstedt, som trots sin ungdom gärna dricker kaffe, gav även hon toppbetyg för att kaffet kändes lyxigt medan Fredrik Jansson delade ut en överkorsad fyr och den dräpande kommentaren: "påminner om sunkigt vatten. Inte alls gott, äckligt. Köp det inte".

Kvällens vinnare blev i stället Gevalias ekologiska som tillsammans med Zoegas mezzo och Classic mellan var de enda som inte fick några underkända betyg. Gevalias dryck förärades med många goda vitsord och Masoud Mohadammi Kho´i tyckte att det var en dryck som kunde passa bra efter en rejäl måltid.

Testets dyraste paket, Löfbergs lila harmoni, var rättvismärkt, kravmärkt och nästan dubbelt så dyrt som Hushållskaffet. Ändå kom det sämre ut och lyckades bara besegra Icas ekologiska variant som tog en klar sistaplats. Alla sorterna nådde ändå klart upp till godkänt betyg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.