Köttet kostar mer än fettet

ANNONS
|

Mat som marknadsförs som nyttig säljs ofta i mindre förpackningar. Man får till exempel cirka 100 gram mindre korv och köttbullar från Den Gröna Slaktaren än av traditionella produkter och 50 gram mindre av Önos lågkalorisylt och så vidare.

Representanter för de tre stora livsmedelskedjorna ger samma bild av hur det ser ut på hyllorna.

- Stora förpackningar riktar sig i regel till barnfamiljerna som behöver köpa mycket av allt. De mindre förpackningarna riktar sig framför allt till ensamhushållen, och det är de hushållen som väljer de nyttigare produkterna. Så borde det inte vara, men så är det ofta, säger Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica

ANNONS

En annan orsak till varför nyttiga livsmedel är dyrare hittar vi i charkdiskarna. Lisbeth Hammar är produktchef på Scan och ansvarig för smörgåsmaten:

- När det gäller prickigkorven är förklaringen mycket enkel. Den magrare innehåller mera kött som kostar mer än fett. För att få ner fetthalten i leverpastejen har vi ersatt lever med griskött, och det är också en dyrare råvara, säger Lisbeth Hammar.

I mejeridiskarna är det tvärtom. Ju fetare mjölk desto dyrare är den.

Katarina Malmström, informationschef på Arla, berättar att mejerierna betalar bönderna bland annat efter mängden fett.

- Traditionellt är fettet dyrare och därför blir det dyrare i nästa led också, säger hon.

Nyckelhålet:

Så här gjorde vi:

ANNONS