Juice - gifter - test

ANNONS
|

Mögelgiftet kopplas samman med såväl fosterskador som reproduktionsstörningar.

– Det har så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger Jordbruksverkets agronom Peter Bergkvist.

Franska Eurofins, ett av världens ledande livsmedelslaboratorier, har analyserat åtta olika fabrikat av apelsinjuice på den svenska marknaden. Laboratoriet har bland annat analyserat halten av c-vitamin och spår av bekämpningsmedel. Testet har beställts av Testfakta på uppdrag av Göteborgs-Posten.

Analysen av bekämpningsmedel gav också det mest anmärkningsvärda utfallet. Samtliga juicer utom Brämhults innehöll pesticiden carbendazim, ett antimögelmedel som är förbjudet i Sverige sedan tio år. Mest carbendazim innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.

ANNONS

–Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion. Det har så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket.

Lyckades inte påverka helt

Han ingick i den grupp på Kemikalieinspektionen som för ett par år sedan jobbade för ett EU-förbud av carbendazim. De lyckades inte riktigt – bekämpningsmedlet är fortfarande tillåtet inom EU, men det finns begränsningar för användningen.

–Det får användas i vissa medlemsländer, med väldigt strikta villkor, säger Peter Bergkvist.

I Australien har användandet av carbendazim kopplats samman med mutationer och missbildningar hos fisklarver och är förbjudet i hanteringen av bland annat citrusfrukter.

EU har satt ett gränsvärde på 0,5 mg/kg, vilket är betydligt högre än de nivåer som Eurofins hittade i God Morgon-juicen. Men enligt Peter Bergkvist saknar det betydelse. Han anser att carbendazims negativa hormonpåverkningar inte ryms inom gränsvärdena.

Regelbundna kontroller

Thomas Silbersky, marknadsdirektör på Rynkeby Foods som tillhör Arlakoncernen och äger varumärket God Morgon, säger att företagets leverantör av apelsiner gör regelbundna kontroller, just för att undvika förekomsten av pesticider.

–Det ska naturligtvis inte finnas pesticider över huvud taget. Men det finns ju också gränsvärden och vi ligger under EU:s gränsvärden. Det här är ändå ett allvarligt problem som vi måste hantera på bästa sätt. Vi ska absolut försöka undvika förekomsten av pesticider i framtiden, och det säger jag även som representant för hela juiceindustrin i Sverige.

ANNONS

Pesticidhalten i enskilda livsmedel är ofta låg och understiger gränsvärdena. Men eftersom pesticider är vanligt förekommande i många livsmedel bedömer forskare att finns en risk för en så kallad cocktaileffekt, en samlad effekt som påverkar mer än vad en enskild pesticid gör. Detta är också något som EU:s livsmedelsenhet undersöker just nu.

–Vi människor får i oss mycket gifter från allt möjligt, från pennor till mat och avgaser. Men vi har ännu ingen bra modell för att göra riskbedömning när det gäller cocktaileffekten. Men det forskas mycket och vi följer upp alla resultat, säger Petra Fogelberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

C-vitaminhalten varierade

Förutom pesticider analyserades även juicernas innehåll av c-vitamin. Testet visade att halten av c-vitamin i de olika juicerna varierade kraftigt. Mest c-vitamin innehöll Brämhult med 512 mg/kg, att jämföra med 284 mg/kg i Willys.

–Skillnaderna är inte så konstiga. De beror dels på var och hur apelsinerna har vuxit, dels på var de odlas och hur mycket solsken de exponerats för, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Alla pastöriseras

Alla färdiga apelsinjuicer pastöriseras för att få en längre hållbarhetstid. Det påverkar också c-vitaminet. Ju högre temperatur vid pastöriseringen desto mer c-vitamin försvinner.

Ingen av juicerna i testet är tillverkade från koncentrat. Därför analyserades även juicerna för eventuellt tillsatt vatten, som alltså skulle kunna tyda på motsatsen. Men testet visade inga tecken på tillverkarna tillsatt vatten i juicerna.

ANNONS

Carbendazim: Ett mögelgift som bland annat används under frakten av apelsiner från USA eller Brasilien till Europa. Ämnet har förbjudits i Sverige och i många andra länder. Användningen är fortfarande tillåten i flera EU-länder, dock med hårda restriktioner.

Enligt bland annat Kemikalieinspektionen, som försökt få till stånd ett förbud inom EU, kan bekämpningsmedlets hormonella egenskap störa människors reproduktion och även störa utvecklingen hos foster.

I Australien förbjöds carbendazim tidigare i år för vissa typer av livsmedel, däribland citrusfrukter. Forskare har i australiska medier kopplat samman användandet av carbendazim med mutationer och massdöd bland fisklarver.

Imizalil: Ett mögelgift, som i mycket stora doser kan ge leverskador. Minskad kroppsvikt är en annan effekt.

2-phenylphenol: Ett mögelgift, utan någon dokumenterad negativ hälsopåverkan.

Thiabendazole: Ett mögelgift, som i mycket stora doser kan ge lever- och bukspottkörtelskador.

Det franska livsmedelslaboratoriet Eurofins har analyserat åtta olika fabrikat av apelsinjuice.

Koncentrat. Ingen av de analyserade juicerna har tillverkats från koncentrat. Att juicen inte kommer från koncentrat innebär antingen att apelsinerna pressats efter skörd i ursprungslandet eller att apelsinerna skeppats till Europa för att pressas lokalt. Den pressade juicen koncentreras inte utan behåller sitt ursprungliga vatteninnehåll.

Pastörisering. De flesta apelsinjuicerna på den svenska marknaden värmebehandlas (pastöriseras) för att få en längre hållbarhet. Detta gäller även de testade juicerna. Hur kraftigt juicerna pastöriseras varierar mellan olika fabrikat.

C-vitamin. Innehållet i de olika apelsinjuicerna varierade, från 512 mg/kg (Brämhult) till 284 mg/kg (Willys). En vanlig apelsin innehåller cirka 430 mg/kg. Att c-vitaminhalten varierar beror på hur apelsinerna har vuxit, var de odlas och hur mycket solsken de exponerats för. Även hanteringen i distributionskedjan och pastöriseringen spelar in.

Tillsatt vatten. Samtliga juicer i urvalet är deklarerade som ej från koncentrat, vilket innebär att vattnet i juicen skall vara apelsinens naturliga. Genom en så kallad isotopanalys har laboratoriet analyserat förekomsten av tillsatt vatten. Ingen av juicerna i urvalet visade på spår av tillsatt vatten.

ANNONS