Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeans - barn - test

Nio av tio barnjeans innehöll kemikalier, visar GP:s test. Framför allt är det miljön som tar stryk när giftiga ämnen rinner ut med tvättvattnet.

Jeans av slitstark bomull är basplagg i de flesta barnfamiljer, perfekta för kryp, klättring och lek. Men kläderna innehåller också kemikalier som är långt ifrån barnvänliga, visar ett test som Testfaktas gjort på GP:s uppdrag.

I en analys av tio par jeans för barn från olika märken visar det sig att tre par innehåller det miljöfarliga ämnet nonylfenoletoxilat. Det bildar vid nedbrytning nonylfenol, som är mycket giftigt för vattenlevande organismer, och har även visat sig vara hormonstörande.

- Det finns ingen akut risk för barnet, men förr eller senare kommer det här ämnet ut i miljön. Därför ska det inte användas i produktionen över huvud taget, säger Inger Cederberg, utredare på Kemikalieinspektionen

Nonylfenoletoxilat är sedan tidigare förbjudet att använda i Europa, och svenska Kemikalieinspektionen driver nu på EU för att få ett förbud mot ämnet även i importerade kläder.

En rekommendation om att hålla nivån under 100 milligram per kilo finns redan hos branschorganisationen Textilimportörerna. Testet visar dock att halten i Cubus jeans ligger på 140 milligram per kilo. I Jeansen från Åhléns och Esprit ligger den på 85 respektive 80 milligram per kilo.

- Det visar att de frivilliga åtgärderna inte räcker. Trots att det här är ett välkänt ämne som debatterats länge finns det uppenbarligen kvar, säger Inger Cederberg.

Nio av de tio undersökta jeansen innehåller också rester av anilin, ett ämne som används när tyget färgas och som i högre koncentrationer är både allergiframkallande och miljöskadligt och även misstänks vara cancerframkallande. De halter som uppmättes i testet bedöms inte vara skadliga för den som har på sig jeansen, men Ing-Marie Olsson, toxikolog på Kemikalieinspektionen anser ändå att ämnet borde undvikas i konsumentprodukter.

- Man skulle önska att den här kemikalien var helt rengjord från plaggen, eller ännu hellre – inte med i produktionen över huvud taget, säger hon.

- Skulle man redan vara allergisk mot ämnet kan det räcka med en ytterst liten mängd för att få en reaktion. Varje gång vi utsätts för den här typen av ämnen så belastar det också systemet i kroppen, så det finns anledning att hålla dem borta i så hög utsträckning som möjligt.

Cubus, vars jeans har den högsta halten nonylfenoletoxilat i testet, anser att halterna inte är acceptabla.

- Denna byxa lever inte upp till de krav vi själva ställer. Vi kommer kontakta vår leverantör angående de höga halterna och ge dem miljövänligare alternativ som finns på marknaden, säger Ulrika Henningsson, Quality Controller på Cubus.

Även anilinhalterna ska företaget undersöka närmare, säger hon.

Resultaten ser trots allt bättre ut än vad de gjorde i ett uppmärksammat tyskt test av barnjeans som publicerades i våras. Den tyska konsumenttidningen Öko-Test hittade förutom anilin också förbjudna arylaminer och formaldehyd, vilket inte påträffades i Testfaktas test.

Så gjordes testet

På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal analyserat tio par barnjeans av olika märken. Jeansen köptes in av Testfakta från butiker i stockholmsområdet under augusti månad. Ett exemplar från varje jeansmärke testades.

I testet undersöktes förekomsten av:

• Vissa arylaminer från azofärgämnen, inklusive anilin.

• Alkylfenoler (AP) och alkylfenoletoxilater (APEO). Här ingår även nonylfenoletoxilat (NPEO).

• Formaldehyd.

Nonylfenoletoxilat

Ämnet används för tvättning och avfettning i tillverkningsprocessen.

Svenska Kemikalieinspektionen har lämnat ett förlag till EU:s kemikaliemyndighet Echa om en gräns på 100 milligram per kilo i kläder som importeras till EU. Inom EU är ämnet redan förbjudet i tillverkningen. Förslaget är nu ute på remiss.

Anilin

Anilin finns kvar som en rest från färgningen av tyget.

Ämnet finns inte med bland de värsta arylaminerna, som är strikt reglerade i kläder och skor. Ämnet tas dock upp som hälso- och miljöskadligt i Europeiska kemikaliemyndigheten Echas klassificerings och märkningsdatabas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.