Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ipod-anläggningar - test

2010. Med en högklassig anläggning kan man höja feststämningen eller ersätta stereon på landet. Här är ett nytt test av åtta bra apparater.

Det är dags att kasta ut den gamla mikrostereon med sin CD- och kassettspelare. I dag har ju många musiksamlingen i datorn och Ipoden.

Men hur får man enklast ut musikupplevelsen i rummet? Med en högklassig Ipod-anläggning så klart!

Bild & Ljud Hemma har i sitt kommande nummer testat åtta kompakta musikanläggningar med Ipod-dockningskontakt. Denna gång har de inriktat sig på kvalitetsapparater i den högre prisklassen. För att få en någorlunda balans i prisomfånget innebär det att vissa tillverkare deltar med sin mest exklusiva modell medan andra har ännu mer påkostade modeller i sortimentet.

Man bör tänka på vad man vill spela upp med anläggningen. En del nöjer sig med bara Ipod-uppspelning och då kan man komma undan lite billigare.

I köket vill man nog ha en apparat som även har radio och det finns i flera av testets modeller. Vill man kunna koppla in andra typer av mp3-spelare eller en cd-spelare så måste den även ha ljudingång.

Ytterligare ett steg upp är apparater med videoutgång så att man kan koppla dem till TV-apparaten och titta på videoklipp från sin Ipod. Till sist finns de kompletta anläggningarna som har inbyggd cd-spelare.

Harman MS100

Med fler ljudkällor än någon annan och fantastiskt ljud är detta en stereoanläggning i miniatyr.

MS100 är visserligen dubbelt så dyr som de billigaste produkterna i testet men då får man också dubbelt så mycket. Förutom radio och cd-spelaren kan man koppla in en mängd andra ljudkällor, så detta är rena stereoanläggningen. Den lyckas dessutom låta som en stor anläggning med en fantastisk återgivning av hela registret. Trots avsaknaden av logga så klarar den faktiskt Iphone och sen ser den ju spektakulär ut i hyllan också. Toppklass, Harman!

Bose Sounddock Portable

Vi har tidigare hyllat Bose Sounddock 10 och denna portabla lillebror lever upp till förväntningarna.

Sounddock Portable låter mycket större än vad den är och ger ett utmärkt ljud för de flesta musikstilar. Den har visserligen ingen vidare djupbas men det är vad man får räkna med i små apparater. Det är ett stort plus att den dessutom kan drivas på batterier då man gärna flyttar med sig denna godbit mellan rummen. De enda svagheterna är avsaknad av övriga finesser samt att man är tvungen att använda fjärrkontrollen för att styra den.

Altec Lansing iMT800 Mix

Denna partymaskin kan spela högt men förvånande nog låter den dessutom riktigt bra.

Det här är en utmärkt musikmaskin för festen eftersom man kan kräma på bra högt utan att det låter illa. Dessutom kan man bära ut den i trädgården på sommaren tack vare batteridriften. Ljudet är förvånansvärt bra även om det inte når upp till hifi-nivåer.  Det enda smolket i bägaren är att man inte kan välja vad som ska spelas
med fjärren utan det måste göras från iPodens skärm. Extra pluspoäng för att man kan koppla in fler mp3-spelare och leka DJ.

B&W Zeppelin Mini

Mini varken ser ut som eller låter som sin hyllade storebror Zeppelin.

När man släpper en billigare version av en höjdarprodukt som Zeppelin så blir förväntningarna kanske orimligt stora. Det hade nog varit bättre att döpa den till något helt annat. Visst låter den fortfarande bättre än det mesta där ute men det räckte inte hela vägen i detta krävande test. Vi gillar dock designen skarpt och den praktiska vridbara hållaren. Plus i kanten för att den kan funka som datorhögtalare och då synka spelaren med Itunes.

EarthQuake iQuake IQ-52

Med kraftfull elegans och imponerande ljudkvalitet är detta högtalare att ta på allvar.

Är det bara ljudkvalitet man letar efter så är Iquake ett mycket attraktivt val. Men var ska man ställa dem? Bredvid TV-apparaten som S-videoutgången antyder? På skrivbordet för att kunna använda USB-ingången? Förmodligen gör de sig bäst i bokhyllan men då kan man inte använda många av finesserna. Svagheten är alltså att man visserligen har ett par välljudande traditionella högtalare men att all ny teknik i dem inte riktigt kan komma till sin rätt.

Focal XS

Fransmännen spelar brallorna av de andra systemen men faller på att den nog trivs bäst på skrivbordet.

Focal XS låter bäst i testet men så har den också separata satelliter så att man kan få bra kanalseparation. Dessutom en subwoofer så att man får utmärkt bas. Men därmed blir den också så pass svårplacerad att den nog ändå blir hänvisad till skrivbordet som datorhögtalare, vilket är dess egentliga funktion. Som Ipod-högtalare får den minus för att man inte kan navigera i menyerna men framför allt för att man inte kan ansluta en Iphone utan att få störningar.

JVC RV-NB50

Retroutseende och ljudresurser är receptet för JVC men utförandet är långt ifrån perfekt.

Vem som är målgruppen för den här enorma apparaten är lite oklart. Finns det någon som skulle gå omkring med den här i en bärrem på stan? I tonårsrummet kanske den kan funka då den även kan spela CD och har USB-ingång. Men så fort man tar på den försvinner det imponerande intrycket då knappar och luckor är gjorda av billig plast. Ljudkvaliteten är inte på topp men ska man braka på med topplistemusik eller rockrökare så duger det bra.

Pioneer XW-NAS5

Med snygg exteriör och påkostad teknik på insidan är det synd att man inte får ut ännu mer musikupplevelse.

Det har inte sparats något krut när det gäller utformningen av NAS5, som känns lika exklusiv och påkostad som man kan kräva av prislappen. Lika mycket möda har man lagt på att få ut bra ljud ur Ipoden. Men all den ambition man haft får inte riktigt plats i den lilla lådan och det känns som en bortslösad potential. Dessutom kan man inte navigera i Ipodens menyer och man måste betala extra för att kunna använda bluetooth.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.