Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infravärmare 09

Solens strålar värmer oftast skönt, men i skuggan kan det vara nog så kyligt. Med en extra värmekälla kan du förlänga kvällarna på balkongen. En relativt billig infravärmare tog hem testet.

Hög effekt på vinnare
Testvinnaren är Heatlight HLW15 tack vare sin höga värmeeffekt, vattentålighet och relativt låga pris för den dyrare tekniken halogeninfra.
Gelia Terrassvärmare är en smidig produkt för dig som inte vill montera en värmare. Den är framförallt snabbstartad och har en motordriven vridning likt en bordsfläkt.
De två flyttbara modellerna från Gelia och Appliance har inbyggd värmereglering i två respektive tre steg. Om du skulle önska reglering på modeller som saknar detta kan det oftast monteras en regulator separat.
Det är inte luften som värms upp av infravärmaren, utan den yta som strålarna träffar. Därför är det viktigt att riktningen på strålarna är bra och att de gärna kommer från flera håll, så att du inte bara blir varm på en sida av kroppen.

Placering och klassning
Hur nära infravärmarna får placeras från vägg och tak framgår av modellens bruksanvisning. Felaktig placering kan medföra brandfara. Saknar infravärmaren stickkontakt och kräver fast montering skall detta göras av en elektriker. I vårt test är det bara Frico CIR1101 som kräver detta. Elektriska artiklar märks med en IP-klass för att ange både graden av skydd mot åtkomst av strömförande delar samt hur vatten- och dammtät den är. En elartikel märkt med exempelvis IP 44 är petskyddad mot föremål som överstiger en mm i diameter (första siffran) och tål strilande vatten från alla vinklar (andra siffran). Ju högre siffra desto bättre skydd.

Driftkostnaden är viktig
Du kan själv räkna ut vad det kostar att driva de olika modellerna. Effekten uttrycks i watt (W), där 1 000 watt är detsamma som 1 kilowatt (kW). Används en apparat med effekten 1 kW under 1 timmes tid så är elförbrukningen 1 kilowattimme (1 kWh), vilket kostar cirka 1 krona.

Stefan Höglund
031-62 40 00

Fem frågor före köpet

1. Hur stor yta skall värmas (inglasat utrymme eller utomhus)?
2. Traditionell infravärmare eller halogeninfra?
3. IP-klass, hur vattentålig behöver den vara?
4. Skall värmenivån kunna regleras?
5. Flyttbar eller fastskruvad i vägg eller tak?

Användartestet är genomfört i en miljö som motsvarar inglasad balkong och öppen balkong vid mycket svag vind. Produkterna bedöms i fem områden betygsskalan 1-5, där 2 är godkänt.
Följande områden bedömdes:
*Design [konstruktion, ergonomi, användarvänlighet]
*Kvalitet [material, hållbarhet, passform]
*Prestanda [värmespridning]
*Funktioner [utmärkande extrafunktioner och finesser]
*Prisvärde [i relation till ovanstående resultat].

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.