Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Dlol på Espresso house säljer kaffe till Gabriella Smedenstam.

Hur mycket kaffe tål Göteborg?

Flera kafékedjor har vuxit i Göteborg under året. Och kaféboomen fortsätter. Största kedjan expanderar – och ett nytt veganskt kafékoncept slår upp portarna.

Strax före jul öppnade Espresso House sin senaste kaffebar på cent­ralen. Inne i byggnaden fanns det redan två barer, men den nya ligger ute vid spåren.

– I dag har det varit ganska lugnt, men jag tror att folk kommer att börja hitta hit, säger Sarah Dlol som kränger kaffe iklädd en tjock varm jacka som skyddar mot både kaffeskvättar och Göteborgskyla.

Espresso House är störst i stan med 20 lokaler. Och enligt Sveinung Høyer-Trollnes, marknadschef för Espresso House i Sverige, är ytterligare expansion på gång.

– Vi har en del i pipeline för Göteborg under 2014. Det blir en mix mellan gatulägen, köpcentra och i resecentra. Totalt ska vi öppna runt 20 nya shops i Sverige nästa år.

Condeco, som hittills har sju lokaler i Göteborg och en i Växjö, utvidgar till Jönköping i slutet av februari. Samtidigt håller koncernen, som även innefattar Fröken Olssons Kafé och Eva’s Paley, på att dra igång ett nytt kafékoncept. Den nya kedjan kommer att heta Satori, och första fiket öppnar i Malmö under första kvartalet nästa år. Det blir även en lokal i Göteborg någon gång under 2014.

– Det är ett helvegetariskt och till stor del veganskt koncept med hälsoinriktning som kommer servera mycket rawfood och smoothies. Vi letar lokaler att expandera till hela tiden – den vi redan har skaffat i Göteborg behöver fixas ganska mycket, därför är det svårt att säga när det kommer att stå klart, säger Emma Ahlström, marknadsansvarig på Condeco.

Kocken Paul Svenssons ekologiska kafékoncept Way Cup öppnade nyligen sin andra lokal vid Domkyrkan efter att ha funnits ett drygt år på Järntorget. Företaget planerar definitivt att expandera under 2014, men hur, var och exakt när är fortfarande inte spikat.

Under de senaste två åren har Da Matteo växt så det knakat med nya lokaler på bland annat Övre Husargatan och i Borås. Nyss öppnade även nytt bageri med brödbutik och espressobar på Andra Långgatan. Men nu är det stopp på ett tag, säger vd Christofer Landström.

– Vi behövde växa för att komma till en nivå med rätt synergi i företaget och bli tillräckligt stora för att ha råd att jobba mer med personal- och miljöfrågor. Jag förstår om folk tror att vi gått och blivit en kedja, men vi ser verkligen inte oss själva så. Alla våra ställen har sin egen profil och utbud. Och vi har inga planer på att expandera mer under de närmaste åren.

Göteborgs hittills enda Starbucks, som ligger på Centralstationen, drivs av brittiska SSP (Select Service Partner). De har inga planer på att öppna fler lokaler. Norska UMOE Restaurant Group planerar att etablera ett större antal Starbucks i både Norge och Sverige under det närmaste året, men enligt marknadschef Johan Rosenblom kommer hela fokus att ligga på Stockholmsområdet.

Le Pain Français har nio lokaler runt om i Göteborg. Under hösten öppnade deras hittills största, ett kombinerat kafé och bistro, på Avenyn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.