Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hitta perfekta sista minuten-klappen

Att hitta rätt julklappar kan vara nog så svårt, särskilt om man väntar in i det sista med att köpa dem. Vi tipsar om nio julklappar som kostar under hundra kronor.

Med två dagar kvar till julafton är det sista minuten-shopping som gäller för den som har julklappar kvar att fixa. GP:s konsumentredaktion gav sig ut i butikerna på Backaplan för att hitta julklappar under hundralappen, som skulle kunna passa till vem som helst, oavsett kön och ålder. 

Reaktionerna var blandade när butikspersonalen fick frågan att föreslå en julklapp. I alla nio butiker var expediterna både engagerade och hjälpsamma, men vissa hade svårare att hitta en bra julklapp utan att veta vem som skulle få den. På Akademibokhandeln styrde vi direkt stegen mot spelhyllan och valet föll snart på små kortlekar med frågekort om olika ämnen.

– Det här har jag själv hemma, det är jätteroligt. Och det passar ju alla, sa expediten.
Lika säker var personalen på Jysk, som direkt föreslog ett kit med handdukar. Först föreslog hon en stor och en mindre handduk, men så ändrade hon sig och valde ut fyra små handdukar i mörk petrolblå.

På Cervera blev det svårare att hitta någonting som skulle passa alla, särskilt som det skulle kosta under hundralappen. Både frukostbrickorna i bambu, ugnsformarna och glöggmuggarna var för dyra. Tillslut hamnade vi vid drinktillbehören och valde mellan en myntamortel och glasunderlägg i skiffer, det sistnämnda trodde hon mest på.

På H&M och Ur och Penn var problemet att det skulle passa både killar och tjejer. Mobiltillbehör var den första idén i båda butikerna men på H&M landade vi tillslut i att ett par mysiga julstrumpor skulle uppskattas av de flesta.

Ett alternativ till den traditionella julklappsutdelningen är att spela om klapparna. Julklappsleken går ut på att man köper en eller ett par julklappar som ska passa alla, i en priskategori ni kommer överens om. Klapparna läggs i en hög mitt på ett bord och sedan slår man tärning om dem.

Det finns många varianter, men för det mesta ska man slå en eller två tärningar, och får man en sexa eller två lika får man ta ett paket från bordet. Turen går runt till alla paket är slut, men häng inte läpp om du inte fick någon julklapp – för i spelets andra runda kan allt vända.

Antingen tar man en julfika i pausen, eller så kör man igång andra rundan direkt. Nu kommer ett tidsmoment in i spelet. Ställ en äggklocka eller en timer på 5 till 15 minuter innan ni börjar andra rundan, ställ undan den så att ingen kan kolla tiden.

Och här kommer julklappsspelets vattendelare. Ska man öppna klapparna inför andra rundan eller inte? Oavsett om ni vill veta vad ni slåss om eller om ni vill fortsätta roffa åt er klappar från varandra i blindo fortsätter tärningskastandet på samma sätt. Slår man en sexa eller två lika får man ta ett paket av någon annan.

Vissa kör med lite snällare regler som säger att man inte får ta från den som bara har ett paket, andra visar ingen hänsyn utan plockar från alla – utan undantag. När klockan ringer är spelet slut och du vinner de paket du lyckats ta med tärningens hjälp.

En idé om man kör varianten att någon kan sitta tomhänt efter spelets slut, är att  låta den eller de som blev utan julklapp välja någon av grejerna som var med i spelet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.