Testföretaget Consumer Content har på
Göteborgs-Postens uppdrag låtit testa sex vanliga sladdlösa datormöss med priser från knappa 200 kronor till närmare 800 kronor. Och resultatet är tydligt. Högt pris behöver inte betyda god ergonomi.
Samtliga testade datormöss är lätta att installera, kommunicerar bra med mottagarenheten och har en fullgod räckvidd. Den tekniska prestandan är hos alla mössen fullt tillräcklig för normalanvändaren.
Praktisk bara på resor
Bäst precision har Logitechs lasermus medan Apples har den längsta räckvidden. Optiska möss kan ha problem med underlaget.
- Lasertekniken, som kommer allt mer, ökar läsbarheten vilket i sin tur gör att precisionen blir bättre. Med en lasermus går det till och med att ha en glasskiva som underlag, säger Ib Trolle vid Logitech.
Forskaren Lars Sundström vid Luleå tekniska universitet har testat mössens ergonomiska kvaliteter.
- De testade mössen är överlag ergonomiskt ganska bra. Undantagen är två: Targus och Apple, säger Lars Sundström.
Det som sänker Targus ergonomiska betyg är framför allt storleken. Den är helt enkelt för liten för många vuxna användare.
- Den kan vara praktisk att ha med sig på resa men man bör inte arbeta med den under en längre tid.
Det är en uppfattning som David Grandin vid Targus delar:
- Den här musen är framför allt framtagen för mobil användning, för att vara lätt att ta med sig på resan. Det är ingen stationär mus. När du arbetar stationärt bör du ha en större, mer ergonomiskt utformad mus.
Lars Sundström tycker att Apples mus är läcker.
- Men den är svår att börja jobba med. Det är till exempel svårt att se åt vilket håll den ska hållas för att fungera. Jag tycker att det är lite för mycket design. Den är heller inte ergonomiskt bra utformad. Den far lite hur som helst i handen och tvingar användaren att spänna sig och fixera fingrarna vilket inte är bra.
Enligt Lars Sundström är det viktigt att datormusen så mycket som möjligt följer användarhandens form.
- Man ska inte behöva spänna sig och fixera fingrarna på ett onaturligt sätt för att kunna jobba. När jag lägger handen på datormusen ska den fungera direkt. Jag ska också kunna avlasta handen mot bordet.
Lagom är bäst
Går det att få arbetsskador av en dålig datormus?
- Ja, till exempel tennisarmbåge. Förmodligen är det få som vid inköp av en dator tänker på vilken betydelse musen har från arbetsmiljösynpunkt. Men på samma sätt som det är viktigt att ha en bra stol är det viktigt med en ergonomiskt bra datormus, säger Lars Sundström.
Christina Jonsson vid Arbetsmiljöverket menar att det är viktigt att musen både har rätt passform och används rätt.
- Den får inte vara för liten, men inte heller får stor. Det gäller dessutom att använda den rätt. Du ska ha den inom kroppens axelbredd och inte längre bort än underarmens längd. Annars kan du få problem, även om det är en bra mus.