Hamburgare - griskött 06

ANNONS
|

Testföretaget Consumer Content har för Göteborgs-Postens räkning granskat innehållet i tio vanliga typer av frysta hamburgare. Livsmedelslaboratoriet Analycen i Lidköping har stått för den praktiska analysen.

Charlotta Engdahl Axelsson, doktor i mikrobiologi och en av Analycens forsknings- och utvecklingschefer, säger att företaget hittat spår av griskött i två av de tio undersökta hamburgerfabrikaten.

-Provet av Eldorados hamburgare innehöll runt en procent fläskkött, Steakland något mindre. Halterna är ungefärliga eftersom mätosäkerheten är hög vid låga halter av inblandning.

Axfood har stoppat försäljningen av den hamburgare som innehöll fläskkött och planerar att genomföra egna analyser.

Veterinärinspektör Klaes Svensson vid Livsmedelsverket säger att det inte ska förekomma spår av fläskkött i en hamburgare som enligt deklarationen enbart innehåller nötkött, förutom kryddor och liknande.

ANNONS

-Ibland kan det dock uppstå misstag efter att producenten först malt blandfärs och sedan nötfärs. Men då talar vi om mycket små andelar, kanske några promillen.

-De ska ha så pass god ordning på produktionen att det inte hamnar fläskkött i en hamburgare som bara ska innehålla nötkött.

Charlotta Engdahl Axelsson berättar att Analycen började sin undersökning med att DNA-testa alla tio sorters hamburgare som ingår undersökningen.

-Vi gjorde därefter ett proteintest på de två burgare som bar spår av fläskkött och sedan ytterligare ett DNA-test för att kontrollera resultatet från det första testet.

Har ni undersökt om hamburgarna innehåller färs från andra djur än ko och gris, till exempel åsna eller häst?

-Nej. Vid DNA-tester av kött måste vi i förväg veta vad vi ska leta efter. Vi har bara sökt efter spår av gris och vet inte om hamburgarna innehöll kött från andra djur än nöt och svin.

Enligt Charlotta Engdahl Axelsson har alla grisar - åtminstone de som finns i västvärlden - en gemensam DNA-sekvens. Samma sak gäller för nötkreatur.

-Genom att jämföra dem med varandra går det att räkna ut andelen gris i hamburgaren. I teorin är det en ganska enkel metod. Att i praktiken använda den under säkra former är svårt och något som vi arbetar med att ta fram allt bättre metoder för.

ANNONS

-Det är dock inget nytt att använda DNA-teknik för att undersöka livsmedel. Sådan teknik används till exempel för att påvisa farliga bakterier i sallad och kött.

Enligt Livsmedelsverket får hamburgare endast tillverkas av nötkött. Hamburgerliknande produkter där annat kött ingår, till exempel griskött, ska säljas under annat namn, till exempel stekburgare eller minutburgare.

-Står det inte på förpackningen att hamburgaren innehåller fläskkött ska den heller inte göra det. Konsumenterna har rätt att veta vad produkterna de köper innehåller och inte bli vilseledda, säger veterinärinspektör Klaes Svensson

-Många konsumenter studerar innehållsförteckningarna noga och väljer bort produkter som innehåller sådant de inte vill äta. Så är det till exempel med fläskkött som många undviker av religiösa skäl. Dessutom förknippas begreppet hamburgare med just nötkött.

Enligt analysen hade Danish Prime lägst halt vatten medan högst andel mättes upp i Icas hamburgare. När det gällde fetthalten var den högst i Änglamark och lägst i Scan respektive Eldorado.

Ingen av de testade hamburgarna var smittade av salmonella. Samtliga låg dessutom under gränsvärdet för det totala antalet bakterier.

Alla utom Coops hamburgare hade låga värden av E.coli-bakterier.

-Den innehöll 800 E. coli per gram, vilket innebär anmärkning. Den är dock okej att äta. Orsaken till höga värden av E.coli-bakterier kan vara bristande slakthygien eller att köttfärsen har förvarats för varmt. För att göra en ordentlig bedömning krävs det dock fler prover, säger Charlotta Engdahl Axelsson.

ANNONS

*Var kommer E. coli-bakterier ifrån?

-De finns i djurets avföring.

ANNONS