Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hörlurar - test 2013

Testet av sex olika hörlurar visar att den nättaste luren också har det bästa ljudet.

Med en smart mobiltelefon eller mp3 spelare i fickan kan du lyssna på favoritmusiken, podcasten eller radiodokumentären var du vill. Då krävs förstås hörlurar med bra ljud, som samtidigt är smidiga att ta med. Men hörlurar som ger riktigt bra ljudkvalitet och samtidigt är lätta att ta med sig kan vara en svår kombination.

GP Konsument har via Testfakta låtit det tekniska laboratoriet Intertek i England testa ljudkvalitet, hållbarhet och användarvänlighet hos sex olika så kallade on ear-hörlurar under 800 kronor. Klar testvinnare, med det bästa ljudet och minsta ljudläckaget, blev de endast 60 gram lätta Sennheiser PX 200-ii.

- Du får inte lika perfekt ljud som i ett par stora och dubbelt så dyra hifi-lurar, men jag tror att även en kräsen lyssnare som är van vid riktigt bra lurar hemma skulle vara nöjd med de bästa i det här testet, säger Roy Brooker, testledare på Intertek.

Hörlurarnas ljudkvalitet testades både med hjälp av teknisk mätutrustning och av en mänsklig lyssnarpanel.

Vid den tekniska mätningen monterades hörlurarna på en testdocka. Dockan registrerade sedan hur väl olika ljudfrekvenser förmedlades vid en viss volym. Här mättes också förekomsten av distorsion, alltså förvrängt eller sprucket ljud.

- Mätningarna kan inte ensamma säga hur ett par hörlurar låter, men tillsammans med lyssnarpanelen ger de en bra bild, eftersom de kan förklara varför lyssnarna uppfattar ljudet som de gör, säger Roy Brooker.

- När lyssnarna inte är nöjda säger de att ljudet är onaturligt, eller oklart och utan detaljer. Här kan man också se att de sämre lurarna framhäver olika frekvenser olika mycket, eller att vissa frekvenser inte återges alls.

Dålig frekvensåtergivning var ett stort problem i testets sämsta lurar, Sony.

De bästa lurarna i testet återgav däremot spannet av olika frekvenser på ett jämnt sätt och fick också omdömen som detaljerat och rent ljud.

Lyssnarpanelen fick lyssna på sju olika typer av musik och tal, och sen betygsätta hur bra de olika ljudtyperna lät i de olika lurarna. Omdömena låg på ungefär samma nivå oavsett vilken sorts musik testpersonerna lyssnade på.

- De problem som finns tenderar att slå igenom i all sorts musik, och inte minst i tal, säger Roy Brooker.

- Allra känsligast för dåligt ljud är vi när vi lyssnar på mänskliga röster, eftersom vi vet precis hur det ska låta.

Hörlurarna testades också för hur mycket ljud från omgivningen som släpps in, och hur mycket ljud från lurarna som läcker ut.

- Alla vet hur störande det kan vara att ofrivilligt behöva lyssna på någon annans musik på bussen, så är man mån om att inte reta sina medresenärer är ljudläckage en viktig parameter.

Laboratoriet tittade även på hur lätt sladdarna till hörlurarna hade för att trassla ihop sig – ett irriterande problem för alla som brukar slänga ner sina lurar i väskan. Sladdarna på JBL-lurarna var de som trasslade sig allra minst. Även Sennheiser klarade sig bra här.

- Där det bara är en sladd som går till den ena luren trasslar det sig mindre än där sladden delar sig och sitter fast på vardera sidan av hörlurarna, säger Roy Brooker.

- Generellt är lite styvare sladdar också bättre ur trasselsynpunkt än de som är väldigt mjuka och lättböjliga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.