Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högtalare till Ipod - test

2011. Allt fler har musiksamlingen i sin mobil eller Ipod men det är inte alltid man vill lyssna i hörlurar.

Vi har testet av apparaterna som släpper ut musiken i rummet.

Det är viktigt att tänka igenom hur iPod-högtalaren ska användas så att man inte rusar ut och köper något man blir missnöjd med. Har man planer på att skaffa sig en Ipad i framtiden så bör man överväga att skaffa en apparat som klarar av den. Några tillverkare har redan släppt sådana, varav två, Altec och Philips, är med i det här testet, men det lär komma betydligt fler under året.

Är tanken att den ska stå som den primära musikanläggningen i vardagsrummet finns det anledning att satsa på en lite större och mer påkostad apparat. Den bör ha resurser att fylla rummet med musik utan att det blir distorsion. Ska spelaren däremot flyttas runt mellan rummen, tas med ut på altanen på sommaren eller med på resan blir andra egenskaper viktigare. Då ska den så klart vara kompakt, tåla en eller annan smäll och gärna kunna köras på batteri. Denna typ av högtalare kan du hitta i det här testet, som publiceras i senaste numret av tidskriften Bild & Ljud Hemma. Testet gäller mellansegmentet. Det är först när priserna närmar sig 2 000 kronor som apparaterna börjar låta bra.

Philips Fidelio DS8550

Med en ren design och ett smart format samt ovanligt många praktiska funktioner är det lätt att tycka om Philips Fidelio. När den dessutom klarar av Ipad, har en smart app för inställningar och låter fantastiskt är vi helt sålda. Det här är en apparat som spelar den mesta musiken medryckande och underhållande.

Logitech s715i

Jämfört med många andra bärbara apparater av den här storleken har S715i mer kraft och basresurser. Den låter rent av mycket bra jämfört med många stationära apparater i samma prisklass. Vi gillar dessutom utseende och format så den här stoppar vi gärna ner i väskan när vi ska resa eller ha picknick.

Boston Acoustics Duo-I Plus

Duo-I är en välbyggd apparat med rejäla ljudresurser som dessutom spelar varmt och engagerande. Funktionerna med väckning och insomning antyder att den ska användas i sovrummet men den är lite väl stor för nattduksbordet. Ljudresurserna och möjligheten till extra bashögtalare gör den faktiskt mer lämpad att användas som musikanläggning i den lilla lägenheten eller studentrummet.

Sony RDP-XF100iP

Vill man ha en anspråkslös apparat när det gäller storlek och design så är Sonys modell ett utmärkt val. Man kan dessutom bära omkring på den tack vare laddbart batteri. Att en så liten apparat dessutom bjuder på ett så pass stort och välbalanserat ljud gör att vi gärna rekommenderar den trots ett något högt pris.

Kicker IK501

Ska man spela högt och hårt så har Kickers brutala best resurser så att det räcker. IK501 öser på med större och värre baselement än någon annan apparat i testet. Men så länge man justerar nivåerna så är det faktiskt inte kraft utan kontroll. Ljudet duger alldeles utmärkt för de flesta typer av musik.

Altec Lansing Octiv 450

Vill man ha en docka för att ladda sin Ipad, titta på film på nattduksbordet eller visa matlagningsvideo i köket så är Octiv alldeles lysande. Det är föredömligt lätt att vinkla och vrida skärmen till rätt position. Tyvärr är det ont om andra finesser eller anslutningar. Högtalarna i den lilla foten räcker inte alls till för musik men duger bra för videouppspelning.

JBL On Stage IV

För att bära runt på sin Ipod mellan rummen eller för att få lite underhållning på resan är On Stage en praktisk apparat. Batteridrift är ett stort plus för detta. Samtidigt är den liten och platt så att den lätt slinker med i väskan och inte tar upp för mycket plats på köksbänken. Ljudet är helt okej så länge man lyssnar på rimliga nivåer och inte förväntar sig någon tunggungande rockkonsert.

Pioneer XW-NAW1

Det är inte lätt att skapa platta vägghängda musikapparater som ser bra ut och är enkla att använda. Ännu svårare är att få dem att låta bra. Här har Pioneer lyckats över förväntan. NAW1 har visserligen inga speciella finesser men här är det formatet som är det viktiga.

Panasonic SC-SP100

I sin iver att besegra fysikens lagar och klämma ur basresurser ur en liten låda så gick något fel. SP100 låter helt enkelt inte bra alls. Vi hade varit nöjda med mindre bas om den spelat rent på normal volym.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.