Höga betyg till ekologiskt bryggkaffe

Arvid Nordquists reko är allra godast i vårt test av ekologiskt mörkrostat bryggkaffe. Icas eget varumärke I love eco tar andraplatsen före Zoegas Hazienda.

ANNONS
|

Kaffe ses som något av en nationaldryck i Sverige och vi dricker i snitt tre till fyra koppar per person och dag. För många av oss är det otänkbart att inte starta dagen med en kopp kaffe.

Vi riggade åtta kaffebryggare med lika många sorter ekologiskt mörkrostat kaffe. Konsumentpanelen fick provsmaka varje sort utan varken mjölk eller socker.

Men hur smakar kaffe egentligen? Mycket gott skulle man kunna svara efter detta test. Sällan har panelen varit så positiv i sina omdömen. Betygen blir höga och relativt jämna.

Gunilla Gilley hade markerat kaffe nummer fem som allra godast. Och bakom den siffran dolde sig vinnaren från Arvid Nordquist.

ANNONS

–Jättegott, detta dricker jag gärna. Mild fin smak, fin eftersmak och god nötig doft, motiverade hon sitt val av favorit.

Anna Mellgrens huskaffe, i vanliga fall, är Änglamarks ekologiska kaffe som hon dricker en kopp om dagen av. Hon är lite osäker på om den är med i testet. Det var den och fick högt betyg av henne. Men även hon tyckte att vinnaren var godast.

På andra plats och med fyra fyrar kom Icas eget varumärke, I love eco. ”Detta dricker jag gärna, mild fin kaffesmak och god eftersmak”, var några av de positiva omdömena i protokollen.

Men fler kaffesorter fick fyra fyrar av panelen, Zoegas Hazienda, Garants ekologiska samt Löfbergs Eko mörkrost.

Tre sorter får tre fyrar och det är Änglamarks, Gevalias och testets dyraste kaffe Ecuales bryggmalet mörkrostat. Det placerades sist eftersom det enligt panelen smakande något utspätt och hade svag eftersmak. Men bedömdes ändå till tre fyrar tack vare mild och rund smak.

Miljömärkningar

Garants variant är det enda i testet som inte är Kravmärkt. Krav är den svenska miljömärkningen för mat. Garant är i stället märkt med EU-lövet som är EU:s officiella miljömärkning. Dessutom är Garant märkt med Rainforest alliance, som har fokus på socialt ansvar och miljö. Organisationen bakom märket fokuserar på stora och medelstora kaffeodlingar.

ANNONS

Enligt Naturskyddsföreningen väljer 7 av 100 konsumenter ekologiskt kaffe i butiken.

Ekologiskt kaffe är dyrare än konventionellt odlat, mellan 20 till över 30 kronor dyrare per kilo, lite beroende på sort. Ekologiskt kaffe odlas utan kemiska bekämpningsmedel och odlingen är ofta snällare mot klimatet eftersom konstgödsel inte används och det mesta ekokaffet växer i skuggan av träd som fungerar som kolsänkor, enligt Naturskyddsföreningen.

Växtskyddsmedel uppstår vid rostning

I mars visade vårt test att växtskyddsmedlet mepikvat, precis som akrylamid, uppstår vid rostning av kaffe. Och där var det ingen skillnad om kaffet var ekologiskt eller konventionellt odlat.

Fakta: Om testet

  1. Vi köpte åtta sorters mörkrostat ekologiskt bryggkaffe i vanliga butiker. Vi bryggde kaffet i likadana kaffebryggare och vi doserade enligt anvisningarna på paketen.
  2. Kaffet serverades nybryggt i numrerade muggar. Halva panelen började provsmaka kaffet med de låga numren, andra halvan de höga.
  3. Kaffet serverades svart utan socker. Det fanns kranvatten att dricka och smörgåsrån.
  4. Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll.
  5. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.
ANNONS